KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 03 Eylül 2018 00:07

Kuşların Cenneti Yine Kuruma Tehlikesi Geçiriyor!

Kuşların Cenneti Yine Kuruma Tehlikesi Geçiriyor!
Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Kuyucuk köyünde yer alan kuş cenneti gölü dört yıl sonra tekrar kurumaya başladı.

Kars Olay-Doğu ve Güneydoğu Anadolunun ilk Türkiye'nin ise 13. Ramsar Alanı olan Kuyucuk kuş cenneti gölü kuşların bahar aylarında en önemli göç mekanları ve üreme yerlerinden birisi olarak dünyada ve Türkiyede en önemli ramsar alanları arasında yer alıyor.

Kuyucuk kuş cenneti geçen yıl mayıs ayında bir günde en fazla kuş türü gözlemlenerek birinci olmuştu.

Şimdi ise o kuşların çoğusunda neredeyse eser yok! Bu yılın çok yağışlı olmasıına rağmen sık sık kuruma tehlikesi geçiren gölü bu defa kurumaktan yinede kurtaramadı. En son 21 Eylül 2014'te üçte ikisi kuruyan göl, şimdilerde ise aynı manzara ile karşı karşıya kalarak suyun üçte ikisi gitmiş durumda, gözlemlendiği kadarıyla bataklığa dönen bir kısım suda ise sadece ördek ve angıt kuşu olduğu belirlendi, diğer kuş türleri ise suların çekilmesi nedeniyle göç yolculuğuna erken başladılar.

Çevre ekosistemi ve köy turizmine büyük katkıda bulanam kuyucuk kuş cenneti'nin şimdiki görüntüsü görenleri derinden üzer durumda..

Sürekli kuruma tehlikesi içerisinde bulunan Dünya ve Türkiye'nin önemli kuş merkezi olmasına rağmen yetkililerce bu soruna somut bir adım atılmaması bekleniiliyor. 

Son olarak bu kış Kuyucuk gölü için tekrardan yeniden doğuş olur.