KARS Haber Girişi : 19 Ekim 2018 13:47

Kars'ta Muhtarlar Günü Kutlandı

Kars'ta Muhtarlar Günü Kutlandı
Kars'ta 19 Ekim Muhtarlar Günü düzenlenen törenle kutlandı.

Kars Olay- Kars Valiliği önünde bulunan tören alanında Kars Merkez Mahalle Muhtarları ile Merkez'e bağlı köylerin muhtarları ve İdare ve Denetim Müdürü Mücteba Erdem katıldı.

Yaygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda 51 yıldır muhtarlık yapan Merkez Soylu Köyü Muhtarı Seyfettin Yolcu tarafından “Kars Merkez ve Merkeze Bağlı Köy Muhtarları” adına Atatürk Anıtına çelenk sunulması'nın ardından Merkez Karakaş Köyü Muhtarı Aslan Zülfikar Demiral 19 Ekim Muhtarlar Günü'nün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Karakaş Köyü Muhtarı Aslan Zülfikar Demiral  konuşmasında; "Bugün 3’üncüsünü kutladığımız “Muhtarlar Günü” programımıza hoş geldiniz. Muhtarlık kurumu, 186 yıllık bir geçmişi olan ve ilk defa Osmanlı padişahlarından 2’nci Mahmut döneminde, 1829 yılında hayata geçirilmiştir.

İstanbul Nüfus Sayımının 19 Ekim 1829'da yapılması ve bu nedenle yayınlanan Hatt-ı Hümayun'un muhtarlık kurumunun tesisine giden yolu açtığı göz önünde bulundurularak, bu tarihi günden hareketle 19 Ekim 2015 tarih ve 11 sayılı genelge ile her yıl 19 Ekim günü "Muhtarlar Günü" olarak kutlanmaktadır.

Bu anlamlı günün, halkımıza ve görevlerini fedakârca yürüten tüm muhtarlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Muhtar deyince kimi zaman arabulucu, kimi zaman köylüsünün kötü gününde sığınacağı bir liman, kimi zaman köyünde kazma kürek elinde bir inşaat işçisidir.

Bayramlarda çocukların ailesinden sonra ilk öpecekleri el, düğünlerde, cenazelerde gözlerin aradığı, acıların ve mutlulukların paylaşıldığı her yerde muhtarlar vardır.

Muhtarlarımızın yürüttükleri fedakârca hizmetlerin karşılığı manevi kazanımlar olsa da son dönemde muhtarlarımıza yönelik yapılan maddi iyileştirmelerin artarak devam etmesi, devletimizin muhtarlara verdiği önemin bir göstergesidir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda muhtarlarımızın maaşları asgari ücret düzeyine getirilmiş, 1 Mayıs 2017 tarihi itibariyle Sosyal Güvenlik primleri de Devletimiz tarafından karşılanmaya başlanmıştır.

Ayrıca muhtarlarımızın merkezi idare ile ilişkilerini güçlendirmek ve vatandaş taleplerinin etkin şekilde ilgili kurumlara iletilmesini sağlamak amacıyla İçişleri Bakanlığımız tarafından muhtarlarımızın hizmetine sunulan “Muhtar Bilgi Sistemi” hayata geçirilmiştir.

Köylerimizin ve mahallelerimizin sorunlarının çözümünde ellerinden geldiğince bizlere yardımcı olmaya çalışan başta Bakanımız Sayın Ahmet Arslan olmak üzere, Valimiz Sayın Rahmi Doğan, milletvekilimiz Sayın Yunus Kılıç, Belediye Başkanımız Sayın Murtaza Karaçanta ile kamu kurum-kuruluşlarının tüm yetkililerine teşekkür ediyorum.

Bu anlamlı günde; bugün aramızda olmayan, muhtarlık kurumuna hizmet etmiş, ebediyete göç eden muhtarlarımızı ve son bir yıl içinde kaybettiğimiz Yenimahalle Muhtarımız Muharrem Kankılıç, Ani Köyü Muhtarımız Eşref Kara ve Kozluca Köyü Muhtarımız Hasan Yiğitpaşa’ ya Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum.

Şu an görevi başında bulunan tüm mahalle ve köy muhtarlarımızın “Muhtarlar Gününü” en kalbi duygularımla kutluyor, sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum." dedi.

Daha sonra muhtarlar İdare ve Denetim Müdürü Mücteba Erdem ile birlikte Vali Vekili Serdar Demirhan'ı makamında ziyaret etti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.