KARSHaber Girişi : 13 Ağustos 2024 13:42

40 yıldır dikiş makinesi tamir ediyor,

40 yıldır dikiş makinesi tamir ediyor,

40 yıllık tecrübeyle asırlık makineleri tamir ediyor Zamana meydan okuyan makinelerin ustası Asırlık dikiş makineleri Süleyman Algan  ustaya emanet

Samsundan gelip  Kağızman ilçesinde seyyar dikiş makinesi tamirciliği yapan  Süleyman Algan usta, teknolojiye karşı direniyor. Asırlık makinelerin tamir ve bakımını yapan 60 yaşındaki usta, yıllara meydan okuyarak 40 yıldır mesleğini icra ediyor.

Hazır giyim sektörünün gelişip yaygınlaşması ile birlikte dikiş makinesi tamirciliği yok olmak üzereyken 60 yaşındaki Süleyman usta, Ardahan ,Erzurum,Kars  ve Iğdır’ın ilçelerini her ay gezerek yaklaşık 150 ile 200 yıllık dikiş makineleri tamir ediyor. 
Kars’ın Kağızman ilçesine de gelerek tamir yapan Süleyman usta, evinden de uzak bir yaşam mücadelesi veriyor. Mesleğine çekirdekten yetiştiği bir  mesleği olduğunu ve arabasının içinde bütün tesisatlarının olduğunu ifade eden süleyman usta, aynı zamanda asırlık makinelere hayat veriyor. İnsanların kendileri için değerli olan dikiş makinelerini atmak istemediğine işaret eden Süleyman usta, “Kimileri ninesinden kimileri annesinden kalan makineleri getiriyor. Sarıkamış,Akyaka gibi ilçelerin yanı sıra Iğdır'dan dahi müşteri geliyor. Bu makineler yenilerinden çok daha sağlam” diye konuştu.

“Türkiye'nin hiç bir yerinde olmayan malzemeler var”

Tamirde kullandığı malzemeleri gösteren Süleyman Usta, Türkiye'de malzeme bulunmadığını deniz yolu ile geldiğini, birçok malzemenin sadece kendisinde olduğunu vurguluyor. Makine kafalarını gösteren 40 yıllık usta, “Bunları değiştirip müşterilerimizin istekleri doğrultusunda kol takıyoruz. Yüz yılı aşkın makineleri tamir ediyorum. Hayatımın büyük kısmını işyerinde tamircilik yaparak geçirdim ve geçimimi hala mesleğimle sağlıyorum. Çalışmayı sevdiğim için devam edeceğim” dedi.

“Arızalan makinem ustanın elinde can buldu”

Çeyizinden kalan dikiş makinesinin tamiri için geldiğini belirten müşteri Nurten Taş, "Eskiden annelerimiz dikiş makinelerini çok kullanırdı. Konfeksiyon bu kadar gelişmediği için genellikle evde kıyafet dikilirdi. Şimdi evlerde hobi olarak dikiş dikenler var. Arızalan makinem ustanın elinde can buldu. Mutlu oldum"diye ekledi,

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.