Kars Olay- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu Adem Ertaş, çiftçileri uyararak 2023 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için son başvurunun 31 Aralık 2022 olduğunu hatırlattı.
1 Ekim 2022 tarihinde başlayan 2023 üretim yılı ÇKS başvuruları 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecek. ÇKS'ye başvuru yapacak olan çiftçiler "e-Devlet Kapısı" üzerinden başvuru yapacaklar. TZOB üyesi Ertaş, gazetecilere, çiftçilerin ekecekleri ürünlerin beyanında bulunduktan sonra odalarda durumlarını aktif hale getirmeleri gerektiği uyarısında bulundu.
2022 ÇKS'lerini yapmış olan çiftçilerin desteklemelerden şuanda faydalandığını ifade eden Ertaş, "Tarım ve Orman Bakanlığının şuanda çiftçilerimize mazot ve gübre desteği adı altında ödediği doğrudan gelir desteği çiftçilerimizin hesaplarına yaklaşık 20-25 gün önce aktarıldı. 2023 yılı ÇKS müracaatları da 31 Aralık tarihinde sona eriyor. Bununla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı e-Devlet'e geçiş yaptı, artık tüm çiftçiler e-Devlet üzerinden işlemlerini yapabiliyorlar." dedi.
Ertaş, çiftçilere bilgilerinin başkasıyla paylaşmaması uyarısında bulunarak, "İşlemlerini e-Devlet'ten yapamayan çiftçilerimiz kesinlikle bilgilerini hiç kimse ile paylaşmasınlar. Dışarıda zahirecilerle, tanımadıkları insanlarla ve kahvehanelerde otururken 'amca verin biz sizin yerinize işlemi yapalım' diyen hiç kimse ile e-Devlet şifrelerini paylaşmasınlar. Kesinlikle Ziraat Odalarına gelsinler personelimiz kendilerine bu konuda yardımcı olacaktır. Başvurusunu yapanlar da Ziraat Odalarına müracaat ederek başvurusunu aktif hale getirerek aidatlarını yatırsınlar. Aksi takdirde 31 Aralık tarihinden sonra kendisini aktifleştirmeyen çiftçilerimiz pasif duruma düşmektedir. Pasif durumda olan çiftçilerimiz de Tarım ve Orman Bakanlığımızın yayınlamış olduğu genelgede yalan beyanda bulunmaktan dolayı 5 yıl destek alamama ve 5 bin lirada para cezası ile karşı karşıya kalırlar." diye konuştu.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde 200 bin, ülke genelinde ise 2,5 milyon çiftçinin müracaat edeceğini anlatan Ertaş, "Şuanda e-Devlet üzerinden başvuru yapacak olan aktif çiftçi sayısı Türkiye genelinde yaklaşık 2,5 milyon, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 200 bin çiftçimiz bu sorun ile karşı karşıyadır. Bu durum çiftçilerimiz için çok büyük bir ekonomidir. Ülke ekonomisi için bu verilen desteklerden faydalanmaları gerekir, bunu aksatmaları durumunda desteklemelerden çok büyük zarar görecekler. Bölgemizdeki 200 bin çiftçimize bizler odalar aracılığıyla gerek sms, gerek sosyal medya gerekse basın aracılığıyla uyarıda bulunuyoruz." ifadesini kullandı.
25.11.2022 16:17:26