Cumhuriyet'imizin ilk yıllarında kadınların kazanımlarıyla şimdi geldiğimiz nokta çok farklı. Öncelikli olarak birçok Avrupa ülkelerinden önce ilk olarak; 1930: Kadınlarımıza Belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı, 1933:Kadınlarımıza Muhtar seçme ve seçilme hakkı, 1934 Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri gerçekleşti: Kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasını sağlayan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve vizyoner arkadaşlarını saygı, sevgi ve minnetle anıyorum. Çünkü o Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'tü. Kurtuluş savaşında bebeği kundağında cephane taşıyan anayı, cephede çatışan bacımızı unutmadı.
BU ÜLKEDE KADIN OLMAK KOLAY DEĞİL
Bu ülkede kadın olmak kolay değil. Bu ülkede 6 yaşındaki Gizem Akdeniz gibi, 17 aylık olan ve ismini kullanmak istemediğim kız bebeğimiz gibi, Özgecan Aslan, Fatma Çelik ve birçok can kardeşlerimize yapılan ahlaksızlıkların ve insanlarımızın hiçe sayıldığı, kadın cinayetlerin çoğaldığı bir ülkede yaşıyoruz. Böyle bir durumda kadın olmak hiçte kolay değil. Kadınlarımız ekonomik anlamda kocaya bağlı bırakıldı ve ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördü. Bizim sosyal toplumumuzdaki başarısızlığımızın sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun bir organı faaliyette bulunurken diğer bir organı işlemezse o sosyal toplum felçlidir. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur. Kadınlarımıza karşı eşitliğin sağlanması için; toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi, kadına yönelik şiddetle mücadele gibi eğitimlerin, parti içi eğitimlerin, sokak, mahalle ve köylerimizde yapacağımız toplantıların çok ama çok önemi olacaktır. Bizler hep birlikte eşitliği sağlayıp kadın erkek mücadele edeceğiz.
8 MART EMEKÇİ KADINLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR
Çalışan kadınlara daha az maaş veriliyor. (Aynı işi yapan erkeklere göre).Kadınlar çok daha fazla kayıt dışı çalıştırılıyor. 10 kadından sadece 3 tanesi çalışıyor. Sigortasız çalışmalar çok fazla. Çalışan kadınlar iş yerlerinde mobinge maruz kalıyorlar. Siyasette kadın temsili konusunda samimi olmak gerekiyor. Eşit temsiliyet çok önemli. 50 bin 292 muhtardan sadece 674’ü kadın. Kadınla erkeğin eşit olduğu algısının topluma yerleşmesi gerekiyor. Kadınlar eğitimden yeteri kadar faydalanamıyor. Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi alanlarda var olabilmelerinin en önemli aracı eğitimdir. Eğitimi alt-üst evlen 4+4+4 sistemine geçilmesi kız öğrencilerin beşinci ve altıncı sınıflarda okulu terk etme eğilimini artırmıştır. Kadınların sivil toplum kuruluşlarına katılımı, ekonomik, siyasi ve sosyal yaşamda güçlenmelerini sağlamak bakımdan büyük önem taşımaktadır. Atatürk’ün önderliğinde, seçme ve seçilme hakkını 85 yıl önce kazanan Demokrasi ve Cumhuriyetin güvencesisiniz… Son bulsun cinayetler, son bulsun tacizler, son bulsun çocuk yaştaki evlilikler… Yaşasın kadınların seçme ve seçilme hakkı, Yaşasın Kadın–Erkek eşitliği. Bu ülkenin kadınlara çok ihtiyacı var! Kadınlar başaracak, Türkiye başaracak.