Korneanın sivrileşip incelmesi sonucu oluşan ve tedavi edilmediği zaman görme kaybına sebep olan göz hastalığı "Keratokonus" hastalığının tedavisi için envanterine kattığı cihaz ile Kars ve bölge halkına sağlık hizmeti vermeye başladı.
Göz Hastalıkları Doktora Öğretim Üyesi Yaran Koban, Keratokonus hastalığı korneanın dikleşmesi ile ilerleyen bir dejeneretif kornea hastalığı. Hastalığın kesin tedavisi olmamakla birlikte şuan durdurduğunu düşündüğümüz tek tedavisi crosslinking işlemi. Bu bir lazer işlemi kornea lazer diye bilinen bir tedavi işlemi. Bu işlem ile korneanın ilerleyip dikleşmesini durdurarak korneayı serteştiriyoruz. Yapısını güçlendirerek hastalığı durduruyoruz. Bu tedavi işlemi yapılmaz ise eğer hastalık %20 kornea nakline, göz kaybı ve körlüğe kadar gidiyor." dedi.
20 Bin TL İstenen Crosslinking Lazer Hizmeti KAÜ'de Ücretsiz Yapılıyor
Açıklamalarını sürdüren Göz Hastalıkları Doktora Öğretim Üyesi Yaran Koban bu tedavi işleminin sadece bölgede Kars Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi'nde verildiğini belirterek; Bölge illerimiz olan Ardahan, Iğdır ve Erzurum'da yok hizmet. Bu zamana kadar hsatalarımızı hep sevk etmek zorunda idik. İşlem çok pahalı ve kullanılan solüsyon ithal edildiği için oldukça pahalı. Hastalarımızdan duyduğumuz ciddi fiyatlar var, özel hastanelerde her iki göz tedavisi için 20 Bin TL vererek işlem olup gelen hastalarımız oldu. Biz şuan hastanemizde bunu ücretsiz olarak yapıyoruz. Şuan ki hastamız Ardahan'da askerlik görevini yaparken hastanemize sevk edildi, hastamızda Keratokonus şüphesi vardı. Hastanın korneal topografisini incelediğimizde kendisinde keratokonus olduğunu tespit ettik. Bir gözüne crosslinking lazer işlemi yapıp hastalığa müdahale ettik bugün ise diğer gözüne de bu işlemi yapacağız. Kısa bir işlem yarım saat kadar sürüyor. İşlem yapıldıktan hemen sonra evine gönderebiliyoruz hastayı. İlk gece biraz ağrı ve sızı olma ihtimali olsa da ilerleyen süreçte bu durum devam etmiyor. Bu tedavi işleminin burada yapılmasını sağlayan Rektörümüze, Dekanımıza, Başhekimimiz ve Genel Sekreterimiz Alpaslan Yüze hocamıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü hiç bir maddi kazancı olmadan sadece vatandaşa sağlık hizmeti sunmak amacıyla yapılan bir hizmet. Çünkü bu hastalık tanısını koyduktan sonra da devam eden ilerleyen bir hastalık ve bu hastalığın ilerlemesini durduran tedavi cihazı Doğu Anadolu Bölgesi'nde sadece Kafkas Üniversitesi Hastanesi'nde var."dedi.
Hastane Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Yakup Baykuş ise yaptığı açıklamada; Yönetime geldiğimiz günden beri bölgemizde olmayan eksik olan cihazların, eksik olan bölüm ve öğretim üyelerini tamamlama gayreti içerisinde bulunduk. Bunlardan biriside göz hastalıkları tedavisinde crosslinking lazer işlemi yapamıyorduk. 2018 yılı içerisinde Yaren hocamızın ve ekibinin istekleri doğrultusunda Rektörümüz, Dekanımız, Başhekimliğimiz ve Genel Sekreterimiz Alpaslan Yüze hocamızın iradesi ile bu cihazı alıp hizmet veremeye başladık. Hocalarımız tarafından ameliyatlarımızda başarılı bir şekilde yapılıyor. Tedavi hizmetinde her hangi bir ücret talep etmiyoruz. SGK bununla ilgili bir düzenleme yapabilir. Eğer bununla ilgili bir düzenleme yapılmasa dahi bir elimizden geldiği kadar ücret almadan hastalarımıza bu hizmeti sunmaya gayret edeceğiz." dedi.
Kafkas Üniversitesi hastanesi'nde crosslinking lazer tedavisi olan Malatya'dan gelen bir hasta ise; Hastalığı bilmiyordum, daha önceleri Malatya'da hastaneye gittim bu hastalığı teşhis edemediler. İlerleyen süreçte gözlerimde ağrılar filan oldu. Ardahan'da ki hastaneden Kars'a sevkimi yaptılar. Burada hastalığımız doktorlar teşhis etti ve sağ gözümden ameliyat oldum." dedi.