Kars’ta mevcut tarımsal arazilerin 142 bin 856 hektarı sulanabilir alan niteliğinde olduğunu belirten Sayın Valimiz: “Bu alanın ancak 27 bin 579 hektarı fiili olarak sulanmakta iken faaliyete geçecek olan Kars Barajının sulama sahasının açılması ile bu alan iki katına çıkacaktır. İlimizde bir adet gölet ve iki adet sulama amaçlı baraj bulunmaktadır. Mevcut Tarım arazimizin Arpaçay, Selim ve Susuz İlçelerini kapsayan 19 bin 637 hektar ve Kars Çayı Havzasında 47 bin 578 hektar olmak üzere toplam 67 bin 215 hektar alanda DSİ 24. Bölge Müdürlüğünce toplulaştırma çalışmaları yapılmaktadır. Hükümetimiz son yıllarda başta mazot ve gübre olmak üzere, yem bitkisi ekimi, organik ekim desteği, prim desteklemesi olmak üzere çok çeşitli kalemlerde çiftçilere sağlanan destekler artarak devam etmektedir. Milli Tarım Projesi kapsamında havza bazlı destekleme modeline geçilmiştir. Artık herkes ilçesinde en verimli en karlı ürünü ekeceğini bilerek ekecek ve daha karlı bir üretim gerçekleştirecektir.” Şeklinde konuştu.
Kars’ın Türkiye’de yem bitkisi desteklemesi açısından en üst sırada yer aldığını, fiğ bitkisinde Türkiye sıralamasında 2’nci, korunga bitkisinde 7’nci sırada yer aldığını belirten Kars Valisi Türker Öksüz “Bunun yanı sıra ilimizde buğday, arpa, yulaf, slajlık mısır, patates ile endüstri bitkilerinden şekerpancarı yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Meyve ve sebze yetiştiriciliğinde ise Kağızman ve Digor gibi güney ilçelerimizde elma, kayısı ve ceviz yetiştiriciliği yapılmakta olup, bunlardan ceviz ve kayısı ticari çapta üretimi yapılan meyvelerimizdir." diyerek konuşmasını sürdürdü.
Kars'ta 467 Bin Adet Büyükbaş Hayvan Varlığı Mevcut
Vali Öksüz; "Hayvan varlığımıza baktığımızda; ilimiz 467 bin adet büyükbaş hayvana, 481 bin adet küçükbaş hayvana, 600 bin adet de kanatlı hayvan varlığına sahip olup, Kars için ekonomik önem arz eden kaz varlığımız ise bu rakamın 265 binini temsil etmektedir. Bu da önemli bir değerdir. İlimizin başlıca stratejik ürünleri süt, bal, et ve kaşar peyniridir. İlimizde mevcut büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımızdan yılda 36 bin 500 ton et üretimi, 580 bin ton süt üretimi yapılmaktadır. Bunlar önemli rakamlardır. Yıllık kaşar peyniri üretim miktarımız 12 bin tonun üzerindedir. Süt üretim miktarımız olan 580 bin ton miktarı ile Türkiye sıralamasında 5’nci sırada yer almaktadır. Bunun yanı sıra İlimizde arıcılık önemli bir yer tutmakta olup, 80 bin kovan varlığı ile bin 277 ton üretim gerçekleşmektedir. Sahip olduğumuz bu üretim miktarlarını yeterli göremeyiz. Bu üretimimizi en üst seviyeye çıkarmamız gerekmektedir. Köylümüzün daha çok kazanması ve doğduğu yerde doyması için köyünde kalması için genç çiftçi projesi kapsamında destek sağlanarak koyun, sığır, arı ve kaz hibe olarak verilmesi sağlanmıştır. Türkiye’nin en çok hayvan satan, pazarlayan bir ili olan Kars, aynı zamanda da düve üretim merkezi haline gelecektir. 15-20 yıl önce şehirlerarası kara yolunu yapamazken ilimizde bırakın kara yolunu, köy yollarını yayla yolları yapılır hale gelmiştir. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde yaklaşık 5 Milyon TL Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaynağı kullanılarak yayla yollarımız, hayvan içme sularımız yapılmıştır. Çoğu köyümüze kurun, sıvat verilerek hayvan içme suyuna kaynak sağlanmıştır. İlimizde gıda ile uğraşan toplam bin 918 adet işletme bulunmaktadır. İlimizde 1 adet Sulama Kooperatifi, 55 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 1 adet Su Ürünleri Kooperatifi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Süt üreticileri birliği, Organik Tahıl Üreticileri Birliği, Kağızman Bal üreticileri Birliği, Sarıkamış Süt Üreticileri Birliği ve Selim Tarla Bitkileri Üreticileri birlikleri bulunmaktadır. Ayrıca İlimizde 4631 Sayılı Kanuna göre Kurulmuş olan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Arı Yetiştiricileri Birliği mevcuttur.” dedi.
Tarım ve hayvancılıkta sivil toplum kuruluşlarımızın da önemli işlevler üstlendiğini belirten Sayın Valimiz: “Sahip olduğumuz potansiyeli en seviyeye çıkarmamız ve markalaşmamız gerekiyor. Bunun içinde el birliğiyle çalışmamız gerekiyor. Sahip olduğumuz ürünlerimiz en iyi kalitededir. Coğrafi işaretlerimiz de var. Ancak bunu en iyi şekilde değerlendirerek yaygın olarak kullanamıyoruz. O halde çok çalışmamız, potansiyelimiz en üst seviyeye çıkarmamız getiriyor. Bunun için de rutinin dışına çıkmamız ve yeni yöntemler deneyerek, potansiyelimizi en üst seviyeye çıkaracağız. Hedefimiz en üst seviyedir.” Şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri tarafından sunum yapıldı. Programda daha sonra katılımcıların dile getirdiği sorunlar ve çözüm önerileri istişare edildi.
Kars Valisi Türker Öksüz’ün başkanlığında yapılan toplantıya; Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hüsnü Kapu, Vali Yardımcısı Serdar Demirhan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Yiğit, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Oktay Güven, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Berkay Çelik, İl Tarım ve orman Müdürü Dr.Hüseyin Düzgün, tarım ve hayvancılık sektörü oda ve borsa başkanları ile sektör temsilcileri katıldı.