Kars'ın Bacalı Köyünde Köylüler Suyu Eşeklerle Taşıyor

Kars’ın Digor İlçesi’ne bağlı Bacalı Köyü’nde yaşanan su sıkıntısı köylüleri canından bezdirdi. Kanalizasyonun bağlı bulunduğu köy deresinden hayvanların içme suyu, bulaşık ve çamaşır için eşeklerle su taşıyan köylüler içme sularını da Digor ilçe merkezin

Kars Olay-Digor ilçesine 12 km mesafedeki 1300 nüfusu bulunan 150 hanelik Bacalı köyünde 17 öğretmen gözetiminde 300 öğrenci de eğitim görüyor. Köy bundan 20 yıl öncesine kadar 300 hane yaklaşık 2000’in üzerinde nüfusa sahipti. Yıllardır süregelen susuzluk ve bulunamayan çareler nedeniyle göç veren bir köy oldu. Her geçen gün de susuzluk nedeniyle yaşanan göç artıyor ve artık köylüler kendi köylerinde yaşamak istemiyor.

BÖYLE GİDERSE HEPİMİZ GÖÇ EDECEĞİZ
Muhtar Casim Boğanlı “Bu köy önceden 250-300 hanelik köydü bu su yüzünden göç ettiler. Şu anda köyde 150 hane, 1200 civarında nüfus kalmış artık böyle giderse hepimiz göç edeceğiz.” dedi.

Köylülerden Engin Özbag da, “Yetkililere diyoruz ki ‘bu su sıkıntısı yüzünden biz metropol kentlere göç ediyoruz” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANA SESLENDİLER
Bilal Özbuğur, “Ben buradan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a sesleniyorum; lütfen Kars’ın Digor ilçesine bağlı Bacalı köyünde susuzluğumuz giderilsin.” derken, Hacı Özbuğur ise 20 yıl öncesine kadar içme suyu için olmasa bile derelerden temiz su aktığını ve fazla sıkıntı olmadığını ifade ederek, “Şimdi ise Pazarcık ve Digor ilçesinin kanalizasyonunun bağlanmasıyla  biz dereyi bile terk etmek zorunda kaldık. Temiz akan derelere lağımın bağlanması ne kadar ahlaki ne kadar doğrudur” ifadesine yer verdi.

TEK İSTEKLERİ SU
Ne kömür, ne gıda, ne tarla parası, ne hayvan desteği, ne eğitim desteği nede başka hiçbir yardım ve destek istemiyorlar. “Bizim köyü su gelsin başka da bir şey istemiyoruz” diyen köylülerin zamanları su taşımakla geçiyor.

Bulaşık, çamaşır, hayvanların içme suyunu kanalizasyonların bağlandığı köy deresinden temin ettikleri gibi içme suyu da tankerlerle  ilçe merkezinden taşıyorlar.  Hemen hemen evlerin tamamında en az 1 su tankeri 2’şer adet de eşek bulundurmak zorundalar. Eşeği olmayanlar ise komşularından ödünç alarak dereden bidonlarla su taşıyorlar. Tanker almak da o kadar kolay değil. Bir tankerin fiyatı 5 bin TL’yi buluyor eğer taksitle alınırsa 8 bin TL’yi de bulabiliyor. Tankerler bir süre kullanıldıktan sonra sular pas kokmaya başlıyor. Yaz mevsimlerinde de sular tankerde ısındığı için sağlıklı içemiyorlar. Tanker sularının çok da sağlıklı olmamasına rağmen çaresizler ve bu yüzden de boş vakitleri pek olmuyor.

ERKEKLER TANKERLERLE İLÇEDEN ÇOCUKLAR VE KADINLAR DA EŞEKLERLE DEREDEN SU TAŞIYORLAR
Erkekler ilçe merkezinden tankerlerle içme suyunu taşırken çocuklar ve kadınlar ise diğer ihtiyaçlar için temin ettikleri suyu alabilmek için eşeklerle derenin yolunu tutuyorlar. Kimileri köye gelen yol üzerinden kimileri de evlerine daha yakın olduğu için kayalıkları seçiyorlar. Bu da çocukları yorduğu gibi su dolu bidonları rampa yukarı çıkmak zorunda kalan eşekleri de zora sokuyor. Çocuklar ve kadınlar suya kavuşmak istediklerini belirterek eşeklerden kurtulmak istediklerini de haykırıyorlar. Bir aile günde yaklaşık 5-6 defa bu zorlu yapmak zorundalar.

CAMİLERDE SUSUZ KALDI
Susuzluktan kaynaklı sorunlar bunlarla da sınırlı değil. Köy okulunda da su yok camisinde de. Camide su olmayınca özellikle de cenaze olduğunda büyük sıkıntılar yaşanıyor. Zaman zaman cenazeyi kaldırmak için ilçe merkezinden su gelmesini beklediklerini söyleyen köylüler cami bahçesine koydukları dev tankeri bir türlü suyla dolduramadıklarından yakınıyorlar. Temiz abdest suyu bulmakta da zorlandıklarını dile getirerek zaman zaman teyemmüm ettiklerini de söylüyorlar.

KADINLAR CANINDAN BEZMİŞ DURUMDA
83 yaşındaki Hazal Bulcumlu su sıkıntısını en çok yaşayanlardan birisi. Bu yaşına rağmen köylerinde sağlıklı su göremediğini ifade eden Hazal Nine, suyun getirilmesi için yetkililere seslenirken ağlamaktan da kendini alamadı. “Hiç değilse torunlarımız sağlıklı temiz su görsün” diyen Hazal Nine, “Tek bir şey istiyoruz o da su, su, su…” diyerek haykırdı.

SUSUZLUK NASIL GİDERİLECEK
Köyde içme suyunun şebeke suyu olarak verilememesi sebebi kaynak suyun olmamasına bağlanıyor. Su kaynağı köyün Handere mevkiindeki yaylasında bulunuyor. Buranın köye mesafesi ise yaklaşık 35 km. Bu kaynak suyunun arazilerinden geçtiği köylerle da anlaşma yapılması gerekiyor. Bu sorunlar aşılırsa yeni döşenecek borularla köyü suya kavuşturmak çok da zaman alacak gibi görünmüyor. Bundan 6 ay öncesine kadar köye yakın bir alanda sondaj vuruldu ve buradan geçici önlem olarak köye su verildi. Fakat 250 metre derinlikten alınan bu su çok da kullanışlı olmadı. Bir yandan su motorunun sık sık yanması ve değiştirilemiyor olması, gelen elektrik borçları ve suyun kullanışsız olması gibi nedenlerle 6 aydır su tamamen kullanılmıyor. Evlerin önünde, camide ve okulda musluklar var ama su akmıyor. – KAFKAS HABER AJANSI


28.09.2017 12:17:00