Geçmiş yıllardan günümüze kadar devam eden köy çeşmesi çevresinde toplanma alışkanlığı günümüzde de sürüyor. Yaz mevsiminde de kış mevsiminde de buz gibi akan sulardan kana kana içen köylüler, çeşme etrafında koyu sohbeti ve sıcak muhabbeti ve eksilerde seyreden havaya rağmen sıcak sohbeti ihmal etmiyor.
Hemen hemen her köyde rastlanması mümkün olan bu görüntülerden sadece bir tanesi Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı olan 220 haneye sahip Doğruyol Köyü’nde karşımıza çıkıyor. Köy meydanında bulunan eski yapı beton arma depo ve içerisinden akan buz gibi doğal kaynak suyu köylülerin vazgeçilmezi arasında. Köylüler bu depo etrafında toplanarak muhabbet ederken zaman zaman türküler seslendiriyor, zaman zaman şiirlerle anılara su sesiyle eşlik ediyor. Çocukluğunu Doğruyol Köyü’nde geçiren 65 yaşındaki Kasım Kaya da bu köylülerden sadece bir tanesi. Geçmiş yıllarının ana vatanı olan çeşme başında anılara türküler seslendiren, şiirler okuyan Kasım dede, köy çeşmelerinin köylüler için büyük anlam ifade ettiğini söylüyor.
Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Doğruyol Köyü halkı, hayvanlarını da çeşme önünde bulunan küründen suluyor. Hayvanları özellikle bu sudan suladıklarını kaydeden köylüler kaynak suyunun hayvanlara daha iyi geldiğini iddia ediyor.