Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), İnternet Medya ve Bilişim Konfederasyonu (İMEF) ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından ortaklaşa organize edilen Türk İnternet Medya Çalıştayına Türkiye’nin 81 ili ve 5 ülkeden gelen 105 medya mensubu katıldı.
İnternet Medya ve Bilişim Konfederasyonu (İMEF) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, yaptığı açıklamada, “RTÜK uygulamalarından internet medyasının sorunlarına, dezenformasyondan içerik üretimine birçok konuyu enine boyuna konuşacağımız çalıştayımız, inanıyorum ki Türk İnternet Medyası ‘nın geleceğini aydınlatacak fikirlere sahne olacaktır” dedi.
İMEF Başkanı Basa, “İnternet Medyası her geçen gün büyümekte ve etki alanını genişletmektedir. Bugün Anadolu’nun 7 bölgesinden 81 il de kendi emekleri ile çocuğunun rızkını harcayarak insanlara haber ulaştıran gazeteci arkadaşlarımız aramızdalar. Hepsi ayrı bir başarı hikayesidir. Bugün İnternet Medyası ülkemizde kendi emekleri ile şu anki gücüne erişmiştir. Devletten desteği almadan, ticaret odasında berberler odasından emlakçılar odasına farklı tüzel kişiliklerle muhatap olarak, basın kartı olmadan yokluklar içerisinde gazetecilik mücadelelerini devam ettirmişlerdir. Övünerek söylüyorum ki Anadolu’nun internet medyası kendi öz kaynağı ile habercilik yapmıştır. Burada fon alan kuruluş yoktur, yabancı vakıfların sözcülüğünü yapan gayri milli niyetleri taşıyan medya kuruluşları yoktur. Burada yer alan medya mensupları gücün değil milletin medyasıdır. Türkiye’nin dijitalleşmede son 20 yılda sağladığı ilerleme internet medyasının hızlı büyümesine vesile oldu. Günümüzde yazılı ve görsel medya ile boy ölçüşür seviyeye gelen internet medyası şüphesiz geleceğin ana akım medyası olacaktır. Cılız sesler vasatı öne çıkarmamalıdır. Cebinde domain alacak parası olan internet habercisi olmamalıdır. Kopyala yapıştır haberciliğini gazetecilik sanan, etik kurallardan uzak anlayış itibar görmemelidir. Bu sebeple emeği takdir edecek, vasatı engelleyecek bir internet medyası yasası yeni yasama döneminde mutlaka kanunlaştırılmalıdır. Karar vericiler üzerinde etki oluşturmak için mutlaka birlik olmalıyız. Tarih hep birlik olanların muavvafakiyetleri ile doludur. Bu sebep ile 3 yıllık bir emek sonucu 81 il temsilcisi 1000în üzerinde internet gazetecisi 5 uluslararası katılımcı kurucu olarak yer aldığı Türk İnternet Medya Birliği TİMBİR için başvuruyu tamamladık. Şuan İçişleri Bakanlığı’nda olur süreci devam ediyoruz. Zannediyorum kısa Sayın Cumhurbaşkanımızın olurları ile müjdeli haberi alacağız. TİMBİR olarak resmi statüye eriştiğimiz andan itibaren, internet medyasının devlet desteklerinden pay alması, basın kartı elde etmesi, kuruluş aşamalarında akreditasyon sistemi kurulması, ticaret odalarında kendine ait komitesi olması, editör çalıştıranlara teşvikler verilmesi gibi kurumsallaşmaya katkı sunacak birçok hakkın tanınması için mücadeleye daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz. TİMBİR olarak en çok üzerinde duracağımız konulardan biride yerli içerik üretilmesidir. İnternet medyası demek sadece internet haber sitesi değil, sosyal medyayı etkin olarak kullanarak erişim ağını genişletmesi demektir. Bu sebeple yerli içerik üretimine katkı sunarak hem internet medyasının ağını genişletecek hemde interneti bütün platformları ile kullanmış olacağız. Bir önemli teşekkürü de RTÜK’e yapmak istiyorum. RTÜK bizlerin sesine kulak veren ilk kurumlardan biri olmuştur. Bugün bizlere uygulamalarını anlatarak kurumsal kimliklerimize katkı sunacaklar” şeklinde konuştu.
RTÜK Başkan Vekili Orhan Karataş ise “İnternet yayıncılığında son dönemlerin rahatsızlığı yalan haber, dezenformasyon ve nefret söylemidir. Gerçeğe dayalı habercilik demokrasiyi güçlendirirken, çarpıtma ve yalan üzerine kurulu habercilik topluma büyük zararlar vermektedir” dedi.
Çalıştaya katılan Kars Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Kars İl Başkanı, Kars Hakimiyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ercüment Daşdelen de görüşlerini ve önerilerini katılımcılarla paylaştı.
Daşdelen, TBMM’de görüşülecek olan yasa ile her önüne gelenin internet haberciliği yapamayacağını belirterek, “İnternet medyası güçlenmeye devam ediyor ve güçlenmesi de lazım. Yazı ve matbaadan sonra internet en önemli buluşlardan biri. Medya artık değişiyor. Eskiden matbaalar , gazeteler vardı. Devam ediyorlar ve etsinler inşallah. Ama artık hiçbir gazete internet sitesi ve sosyal medya olmadan devam edemiyor. Gazeteleri de internet haberciliğini de güçlendirmemiz lazım. Vasatın altında, liyakatlının ezilmesini engellememiz lazım. Liyakatlı internet medyası vasatın altında ezilmek istemiyor. Siz yatırım yapmışsınız, şirket kurmuşsunuz, adam çalıştırıyorsunuz ama Beşyüz TL’ye Bin TL’ye internet sitesi kuranda çıkıyor haberciyim diyor. İşte bunu nasıl engelleyeceğiz diye konuşuyoruz. Bizim ana amacımız internet medyasının hakkını hukukunu savunmak” diye konuştu.
İnternet medyasının hukuki altyapısı yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerinin sunulduğu çalıştayda Türkiye'de medya sektörünün bu yeni medya alanından en iyi şekilde yararlanması için hem kamu kurumları ile hem de özel sektör ve STK’lar ile birlikte hareket etmesinin önemine değinilerek dijital yayıncılığın önemli sorun ve beklentileri ile gerekli yasal düzenlemelerin masaya yatırıldı.
RTÜK Başkan Yardımcısı Orhan Özdemir’in moderatörlüğünü yaptığı oturumda “Türk İnternet Medyası ve RTÜK Uygulamaları“ hukukçu Aydın Demir, Şebnem Bursalı, Orhan Samast ve Av. Cüneyd Altıparmak hukuki değerlendirmelerde bulundular.
İnternet Yayıncılığında Lisanslama ve Yetkilendirme Süreçleri, Medyada Dezenformasyon, İnternet Medyası Basın Etiği ve İtibar internet Medyası Hukuki Sorunlar, İnternet Medyasında Teknik Ve İçerik Geliştirme, İnternet Medyasının yasal altyapı ihtiyacı, Yurt dışında Türk Medyası, İnternet Gazeteciliğinde İçerik Üretimi konuları ele alınarak detaylı bir şekilde tartışıldı.
Hacı Bayramıveli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar’ın moderatör olarak yer aldığı “İnternet Medyasında Problemler ve Çözüm Önerileri“ adlı oturumda ise Tanju Akıncıoğlu, Rıfat Sait, İsmail Karakaş, İsmail Kahraman yorumlarıyla sorunları ve çözüm önerileri sundular.
Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, RTÜK Başkan Yardımcısı Orhan Özdemir, İMEF Başkanı Dr. Süleyman Basa, Kurucu Başkan ve Birlik Haber Ajansı Genel Yayın Koordinatörü Nizamettin Bilici ve yurt dışından gelen medya mensupları konuşma yaparak görüşlerini dile getirdiler.
01.10.2022 14:10:35