Bakü Tiflis Kars Demiryolu Projesi Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye’nin olduğu kadar dünya için de çok önemli bir proje. Bu projenin saç ayaklarından, kavşak noktalarından en önemlisi Kars. GAR binası da BTK projesi kapsamında yenilendi, değiştirildi daha
Kars Olay-Proje kapsamında 3 ülkenin de Tren Garlarında yenileme çalışmaları yapıldı ve bunlarda faaliyete geçti.
Bu önemli proje için yapılan yinilikler içinde GAR binaları da geldi. Kars Tren Garı ve Gürcistan Ahılkelek Tren İstasyonu’nu yeniden yapıldı, çevre düzenlemeleri tamamlandı ve binalar faaliyete sokuldu.
Demiryolunun tamamı 836 kilometre, 76 kilometresi Türkiye’den, 259 kilometresi Gürcistan’dan 506 kilometresi ise Azerbaycan’dan geçiyor. Orta vadede yıllık 3 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. 2034 yılına gelindiğinde ise 16 milyon 500 bin ton yük 1 milyon 500 bin yolcu taşınması hedefleniyor.
Hat, dizel eşletmeciliğe açıldıktan sonra ilk olarak yük taşıması başlayacak ardından da yolcu taşımasıyla hizmetine devam edecek. Çin’den, Ortaasya’dan, Avrupa’ya kadar giden orta koridorun bir an önce tamamlanması lazım. bunun için de en önemli ayaklarından birisi olan BTK bölgede de umut oldu.
BTK devreye geçti ve artık ülkemizdeki yükler Avrupa’ya ve Ortaasya’ya kesintisiz olarak gönderilecek. Böylelikle o kıtalarında kendi aralarındaki ticaretin sağlanması adına BTK’yı kullanarak taşımacılığı da kesintisiz hale getirmiş olacak.
Marmaray projesi Asya ile Avrupa’yı denizin altından trenin geçeceği şekilde birleştirdi. Ancak eksik halkası olan Kars’ın, sonrasının yapılıp Ortaasya’ya, Çin’e kadar gidebilmek için çok önemliydi. Bakü Tiflis Kars Demiryolu hatttı da işte bu fonksiyonu yerine getirmesi bakımından çok büyük öneme sahip.
Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Kars’a kadar ilk test sürüşü yapıldı. Bu sürüşte de her hangi bir sıkıntıyla karşılaşılmadı. Kalan eksikliklerde tamamlandıktan sonra artık bu hat, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Kazakistan cumhurbaşkanlarının katıldığı törenle devreye girdi.
BTK demek hayat demek, ekoomi demek, umut demek, kalkınmışlık demek. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın da direktifleriyle Kars Valisi Rahmi Dogan İşadamlarını bir araya alıp toplantı yapmış ve kurulacak olan lojistik köye müracaatlarını istemişti. Orada da istenilen oranın da fazlasıyla müracaat oldu. Artık bu umut ve bekleyiş umarız kısa zamanda yerini yatırıma dönüştürür ve Kars, çıkışı olmayan bir şehir olmaktan çıkar ve artık kalkınmışlığa ayak basan, umut olan bir şehire dönüşür. – KAFKAS HABER AJANSI