Seyyid mi şeyh mi? Külliye mi? Türbe mi? birileri bu sorulara cevap vermeli.
Kars Olay-Kars Evliya Cami bahçesinde bulunan Ebu-l Hasan Harakan-i türbesini gösteren iki ayrı yazıda iki farklı tanıtım vatandaşın dikkatinden kaçmadı. Kars'ın manevi değeri olan ve yılda binlerce vatandaşın ziyaret ettiği Ebu-l Hasan Harakan-i türbesini tanıtım amaçlı asılan iki ayrı tabelada iki ayrı tanıtım yazması kafaları karıştırdı.
Evliyanın Kars merkezinde Kaleiçi mahallesindeki türbesi Ortaçağın sonlarına kadar Kars ve Doğu Anadolu’da geçen siyasi mücadele ve savaşlar sebebiyle zamanla unutulmasına yol açmıştır. Ancak 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murad doğu sınırlarındaki siyasi istikrarsızlığa son vermek için Lala Mustafa Paşa komutasında gönderdiği 100 bin kişilik Osmanlı ordusu Kars'ı eyalet merkezi yapmak için başlatılan imar çalışmaları sırasında bu Anadolu evliyasına ait kabir bulunarak Ebu-l Hasan'ın ismine ithafen Evliya Camii inşa edilerek evliyanın kabri de camii bahçesindeki türbeye defnedilmiştir. Basit örgü sistemi ile tüf taşından dörtgen planlı olarak yapılan Ebu-l Hasan Harakan-i türbesi 1998 yılında Evliya Camisinde başlatılan restorasyon çalışmaları sırasında türbenin basit örgü duvarları kaldırılarak kubbeli bir şadırvan içerisine alınmış ve Evliya mezarının sandukasının etrafı ahşap çerçeve ile çevrilmiştir. Sandukanın üzerindeki kavuk ve kadife örtü de tamir edilerek orijinal hali ile yeniden sanduka üzerine konulmuştur. Evliyanın türbesi bu onarımdan sonra halkın ziyaretine açılmıştı.
Harakan-i türbesini tanıtım amaçlı yaptırılan iki ayrı tabelada Cami çevresini saran Surun girişine “Seyyid Ebu-l Hasan Harakan-i Türbesi” yazarken, diğer bir tabelada ise “Şeyh Ebu-l Hasan Harakan-i (RA) Külliyesi” yazıyor.
Türbeyi ziyarete gelen vatandaşlar; Harakan-i türbesinin tanıtımı için asılan tabelaların biran evvel gerçek olan isimle yazılıp bu çelişkinin ortadan kaldırılmasını istiyorlar.
Kaynak: Karspusula