KARSHaber Girişi : 13 Ekim 2017 20:17

Harakani Sofrasında 3 Bin Kişiye Aşure Dağıtıldı

Harakani Sofrasında 3 Bin Kişiye Aşure Dağıtıldı
İslâm tarihi ve tasavvuf konularında birçok radyo ve televizyon programcısı Mehmet Fatih Çıtlak, Kars’ta “Muharrem Ayı ve Ebu-l Hasan Harakani” konulu söyleşi yaptı.

Kars Olay-Mehmet Fatih Çıtlak’ın öncülğü Kars Valiliğinin destekleriyle; İnsan ve İrfan Vakfı ile İlim Yayma Cemiyeti Kars şubesiin düzenlediği program Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu’nda başladı.

Mehmet Fatih Çıtlak, burada Muharrem Ayının önemi Şehit Ebu-l Hasan Harakani Harakani anlayışı konularında söyleşi yaptı.

Etkinlik daha sonra Evliya Camii bahçesindeki Şehit Ebu-l Hasan Harakani Türbesi yanında devam etti. 300 yıllık aşure pişirme dağıtım töreninin Kars’ta ilk kez başlatılmasına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Muharrem İlahileri, dualar, mersiyeler, Fatihalar eşliğinde kazanlar kaynadı, 3 bin kişilik aşure pişirildi vatandaşlara dağıtıldı.

Aşure pişirme ve dağıtım törenine Vali Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, İlim Yayma Cemiyeti Kars Şube Başkanı Ebubekir Keleş, İnsan ve İrfan Vakfı Güven Şahinler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

AMACIMIZ KARDEŞLİĞİ PEKİŞTİRMEK, BİRLİĞİ BERABERLİĞİ DAHA GÜZEL TESİS ETMEKTİR
İlim Yayma Cemiyeti Kars Şube Başkanı Ebubekir Keleş, “Bugün burada Ebu-l Hasan Harakani Hazretlerinin huzurunda, Harakani Hazretlerinde Muharrem ayı ve Aşure konulu bir program düzenlendi. Bu programı Kars Valiliği, İlim Yayma Cemiyeti Kars Şubesi ve İrfan İnsan Vakfıyla beraber icra etmekteyiz. Yaklaşık 3 bin kişilik bir aşure programı burada tertip etmiş bulunmaktayız. Bu aşure programında maksadımız Kars’taki birliği beraberliği kardeşliği pekiştirmek içindir. Gördüğünüz gibi az önce çok değerli hocamızın da aşure kazanlarının başında bahsettiği gibi buradaki bizim başlıca amacımız kardeşliği pekiştirmek, birliği beraberliği daha güzel tesis etmektir. İnşallah İnsan İrfan vakfımızın öncülüğünde bugün burada bunu başlatmış bulunmaktayız. Bizlerde İlim Yayma Cemiyeti Kars şubesi desteklerimizle beraber programımız devam etmekte. Kültür Müdürlüğü Konferans salonunda da Kars’ta Ebul Hasan Harakani Hazretleri ve Muharrem ayı konulu konferansımız oldu. Orada da yoğun bir katılımla onu da icra ettik. İnşallah önümüzdeki yıllarda yine aynı aşure programımızı daha çok katılımla daha çok halkımızın birlik ve beraberliğini pekiştirecek şekilde icra etmeye çalışacağız. Ayrıca bu programı Kars’ta ilk kez icra ediyoruz. Bunu da insan irfan fakı hocaları ve Fatih hocamızın bizlere tavsiyesiyle burada başlattık desteğin birçoğunu onlara aittir. Önümüzdeki yıllarda artık bunun ilk değil ikincisi üçüncüsü dördüncüsü olarak ta devam edecektir.  Saygılar sunuyorum emeği geçen her kesten Allah razı olsun.” dedi.

VATANDAŞLARIN EN YOĞUN KATILIM SAĞLADIĞI BİR PROGRAM OLDU
Kars Valisi Rahmi Doğan da, “Burası Ebu-l Hasan Harakani Hazretlerinin diyarı. Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri 1030’lu yıllarda bu topraklara gelip bu toprakların İslamlaşması ve Türkleşmesi adına ciddi gayret gösteren Türk erenlerindendir ve bu topraklarda da şehit olmuştur. Burada da metfun bulunuyor. Onun manevi atmosferinde, onun diyarında böyle bir program icra ediyoruz. Programı Kars Valiliği olarak biz, İnsan İrfan Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti birlikte organize ettik. Böyle bir teklif gelince biz valilik olarak gerekli desteği verdik. İnsan ve İrfan Vakfıyla İlim Yayma Cemiyeti de organizeyi sağladılar. Çok güzel bir atmosfer var aşureler pişiriliyor bir taraftan dağıtılıyor, tabi bunun bir seromonisi var o sermoni çerçevesinde aşureler kondu ve şuanda da kaynatıldı ve dağıtılıyor, Kars için güzel bir etkinlik oldu güzel bir faaliyet oldu, vatandaşlarımızın yoğun ilgilisini görüyoruz. Benim burada olmam neredeyse 2 seneye yaklaştı Kars’taki en yoğun programlardan bir tanesi, vatandaşlar burada bazı programlara iştirak ta çok istekli davranmıyorlar ama bu programa ciddi anlamda bir istek var, bu tabi memnuniyet verici, Kars’ta bu tür faaliyetleri yapmak lazım. Bu, hem Kars’ın kültürüne turizmine katkıdır kadim şehirlerde bu tür gelenekler vardır, Kars’ta da ben eminim ki vardır ancak unutulmuş unutulmaya yüz tutmuş. Biz valilik olarak bunları gün yüzüne çıkartmaya çalışıyoruz elimizden geldiği kadar bunlar yaşansın istiyoruz. Toplumun içerisinde insanlar bunu görsün ve gelecek nesillere aktarsın istiyoruz. Güzel bir faaliyet oldu ben öncellikle İnsan ve İrfan Vakfının İstanbul’dan gelen çok değerli konuklarına teşekkür etmek istiyorum, yerelde onlara destek veren ilim yayma cemiyetinin mensuplarına teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca 3 binin üzerine insanlara aşure dağıtılacak. Burada aşure sadece bizim bildiğimiz küçük kâselerde değil büyük kolilerde dağıtılarak evlere gönderiliyor. Dolayısıyla 3 binin üzerinde bir kişiye dağıtım yapılıyor. Malzemelerin tamamı İstanbul’dan geldi aşure yine hazırlayan kişiler aşçılar ve hocalar oradan geldi. Biz yerelde destek verdik onların konaklamasıyla ilgili destek verdik. Allah kabul etsin. Bizde valilik olarak elimizden geldiği kadar organize etmeye çalıştık arkadaşlar çalıştılar güzel bir faaliyet oldu ben tekrar her kese katılımcılara İstanbul’dan gelen misafirlere teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

300 YILLIK GELENEK BAŞLATILDI
Mehmet Fatih Çıtlak da şunları söyledi:

“Şuanda Kars’ta Ebu-l Hasan Harakani Hazretlerinin bulunduğu mekânda bilebildiğimiz ve tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 3 yüz sene evvelki rütüellere ve usule sadık kalınarak bir aş pişiriliyor. Evet hakikaten tam 300 senelik bir adeti şuanda bir erkanıyla usulüyle hatta buğdayların yıkanması nohutların fasulyenin atılmasına ve bunların yapılırken dualarına ve usullerine göre hepsini hiçbir inkitaya uğramadan eriştiğimiz kişilerle bu güne kadar taşımak nasip oldu. Kars’ta biz bunu yapmak istedik çünkü Alperenlerin Anadolu’yu ihya ettikleri en önemli kapılardan birisi Kars. Kars bizim aslında ana damarımız, biz Ebu’l Hasan Harakani hazretlerinde muharrem ayına mahsus bu rutüeli canlandırarak ihya ederek kalplerin buluşmasına birleşmesine katkı sağlamak istedik. Dualarımızı ettik tevhitlerimizi zikirlerimizi yaptık mersiyelerimizi okuduk şühedayı Kerbela’dan ta en son neferimize şehit olan erimize kadar hepsini dualarımızla zikrettik köklerimizi keşfettik keşfetmeye çalıştık. Bundan sonra inşallah güzel Karsımızda bu devam edecek maksat aşure pişirmek çorba pişirmek değil, bu aşı pişirirken kalpleri bir potada muhabbetle birleştirmek. Buna hizmet edebildiysek ne mutlu bizlere. Ama her kesi birbirimizi birleştirmeye farklarımızı görmeden hiç farklılık hissetmeden bir olmaya davet edecek her türlü çalışmaya her kesi ben deniz de davet ediyorum. Allahü Teale hepimizi bu uğurda bu güzel vatanda muvaffak ve muzaffer eylesin. Dualarımız inşallah gönüllerimizin birleşmesiyle Allah katında makbul olsun. Şunu da unutmamak lazım ki her fikir her ne olursa olsun muhakkak insanlarla tecesssüm eder ve onun izinden gidilerek ancak vücut bulur. Firikleri insanlar bulur yaşatır ve insanlar insanlara bu terbiyeyi ve fikirleri aktarırlar. O sebepten o fikir sahasında inanç sahasında insanları göremez ve o insanları ihya edemez ve farkına varamazsak çok büyük bir şey kaçırmış oluruz. Ebu’l Hasan Harakani Hazretleri çok büyük bir geleneği ana damarımızı temsil eden bir isim herhangi bir isim değil, yani medeniyetimizin tarihine baktığımızda nabzımızı bize hissettiren o muhabbetimizi bize hissettiren en önemli makamlardan biri. İnsanlar bu düşünceyle bu köklerini aramak adına buraya gelirlerse elbet kendi üzerlerine yapışmış olan eğreti duran günahlardan sıkıntılardan eksiklerden de azat olabilirler bu imkânı bulabilirler, çünkü unutmayalım ki insanı ancak insan terbiye eder.”

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.