Kağızman'da Kayısı Hasadına Başlandı

Kars'ın Kağızman ilçesinde hasadına başlanan ve yağışlar sayesinde yüksek verim alınan kayısıda geçen yıla göre yüzde 100 artış bekleniyor.

İlçede 1180 üretici, 13 bin dekardaki 240 bin ağaçta kayısı üretilen Kağızman'da, çiftçiler iri taneleri ve aromasıyla ilgi çeken meyvenin hasadına başladı.

Mevsimlik işçilerin özenle topladığı sofralık kayısıdaki verim, üreticinin yüzünü güldürdü.

Geçen yıl yaklaşık 100 bin ton verim alınan ve yüzde 5'i Rusya, Ukrayna ile Azerbaycan'a ihraç edilen kayısıda, bu sezon 200 bin ton rekolte öngörülüyor.

- "Soğuk hava deposuyla ihracat daha da kolaylaşacak"

Kağızman Kaymakamı Okan Daştan, AA muhabirine, Kağızman'da 1300 rakımda Aras Vadisi üzerinde kayısı üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi.

İlçede yetiştirilen kaysının genellikle sofralık olduğunu ifade eden Daştan, şöyle konuştu:

"Üretilen ürünlerin yaklaşık yüzde 5'i yurt dışı pazarlarında değerlendirilmekte, kalan da genelde yurtiçi pazarlarında sofralık olarak değerlendiriliyor. Kağızman kayısısı depolama süresinin daha uzun ömürlü olması ve aroması itibarıyla da diğer kaysılara göre farklılık arz ediyor. Ürettiğimiz kayısı hakikaten değerli bir kayısı ancak ilçemizde soğuk hava deposunun olmaması da üreticiyi mağdur ediyor. Alacağımız desteklerle Kağızman'da yapacağımız soğuk hava deposu hem kaysının ömrünü uzatması ve bu noktada yurt dışına da ihracatı daha kolaylaşacaktır." dedi.

- ""Üreticilerimiz kayısı bolluğundan ürünlerini istediği fiyata veremedi"

Kağızman Ziraat Odası Başkanı Sülhettin Günday da Kağızman'da bu yıl kayısı hasadının erken başladığını anlattı.

Geçen yıla göre üretimde yüzde 100 artış beklediklerini dile getiren Günday, "Üreticilerimiz kayısı bolluğundan dolayı ürünlerini istediği fiyata veremedi. İlçemizde yetişen kaysımız ihracata giden bir kayısıdır, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan gibi ülkelere gitmektedir. Bu yıl kayısı üretimi fazla, kayısı bahçeleri fazla, eskiden Kağızman'da 100 bin ton verim alırken bu yıl 200 binin üzerinde." diye konuştu.

İlçedeki bahçelerde 3 çeşit kayısı yetiştirildiğini söyleyen Günday, "Abrigoz dediğimiz kayısımız var iri oluyor, güz kaysımız var, bir de şekerpare dediğimiz kaysımız var. Abrigoz dediğimiz kayısımız ihracata gidiyor, kayısımız sofralıktır, tadı çok güzeldir. Önceki yıllara göre kayısı üretimimiz artıyor, bahçelerimiz de artıyor. Kayısılar toplandığı gün ihracat tırlarına teslim ediliyor." ifadelerini kullandı.

Kayısıyı ihraç eden üretici Engin Toper ise mevsimlik işçilerle kayısıları hasat ettiklerini ve bu yıl üretimin yüzlerini güldürdüğünü kaydetti.

  • 9 / 1 Kağızman'da Kayısı Hasadına Başlandı 0

  • 9 / 2 Kağızman'da Kayısı Hasadına Başlandı 1

  • 9 / 3 Kağızman'da Kayısı Hasadına Başlandı 2

  • 9 / 4 Kağızman'da Kayısı Hasadına Başlandı 3

  • 9 / 5 Kağızman'da Kayısı Hasadına Başlandı 4

  • 9 / 6 Kağızman'da Kayısı Hasadına Başlandı 5

  • 9 / 7 Kağızman'da Kayısı Hasadına Başlandı 6

  • 9 / 8 Kağızman'da Kayısı Hasadına Başlandı 7

  • 9 / 9 Kağızman'da Kayısı Hasadına Başlandı 8

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.