Kars Barajında sular çekildi, Cami ve Minaresi yeniden gün yüzüne çıktı.
Kars Olay-Kars Merkez Çamçavuş Köyünde kurulan ve Kars çayının suyu ile beslenen Kars Barajında bugün kameralara yansıyan görüntülerde baraj sularının çekildiği görüntülendi.
Şu ana kadar 125 milyon m3 su depolanmış olan Kars Barajı marifetiyle yörenin tarım ve hayvancılığının daha kaliteli hale geleceği biliniyordu. Ancak bugün görülen su çekilmesi barajın su sızdırdığı yönünde iddiaları gündeme getirdi. Barajın toplam rezervuar su depolama hacminin 182,07 milyon m³ olması gerekir. Kars Barajında depolanan su ile Kars ovasında 260 bin 030 dekar, Digor ovasında ise 215 bin 750 dekar olmak üzere toplamda 475 bin 780 dekar tarıma elverişli alanın cazibeli borulu sulama şebekesi ile sulanacağını yetkililerce yapılan açıklamalarda belirtilmişti.
Kars Barajının 2018 yılı fiyatları ile yıllık 92 milyon TL tarımsal fayda ve 7 bin 241 kişiye tarımsal istihdam imkânı sağlanmasının yanı sıra 2,24 MW Kurulu gücündeki santral ile yıllık 9,76 GWh/yıl enerji üreterek ülke ekonomisine katkı sağlayacağı da yapılan açıklamalarda yer almıştı. Ayrıca. “Kars barajında depolanan suyu belirtilen 475 bin 780 dekar alana taşıyacak iletim hattı inşaatı %80 mertebesinde fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, yaklaşık 100 bin dekar alanın sulanmasını temin edecek Kars ovasına ve tarımına katkı sunacaktı. Ancak bugün yaşanan olayda Kars Barajında su seviyesinin düştüğü sular altında kalan ada parçaları ile boşaltılan Çamçavuş köyü eski kalıntılarının da su yüzeyine çıktığı görüldü.
KARS DSİ KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI
"YÜZDE 93 DOLULUĞA ULAŞAN KARS BARAJINDA YÜKLEME PERİYODU, SULAMA SUYU İHTİYACI NEDENİYLE SU SEVİYESİ KADEMELİ OLARAK DÜŞÜRÜLÜYOR"
Kars Barajında su tutma işlemi 19.07.2018 tarihinde gerçekleştirilmiş ve 26 Mayıs 2019 tarihi itibariyle su seviyesi 1703,40 kotu ve 169 milyon metreküp depolama hacmine ulaşarak %93 doluluğa ulaştıktan sonra, mevsimsel taşkın periyodu ve deşarj durumu dikkate alınarak su dipsavktan kontrollü bir şekilde deşarj edilmek suretiyle Iğdır Ovası Sulamasına sulama suyu sağlayan Arpaçay Barajı takviye edilmeye başlanmıştır.
Ancak su tutma sonrası gelen akımların yüksek değerlerde seyretmesi nedeniyle beklenen süreden önce göldeki su seviyesi, dipsavak su alma kotuna gelinceye kadar teknik olarak kontrolsüz bir şekilde yükselmeye başlamıştır. Hayatın doğası gereği üretilen sistemin bir teste maruz tutulması ve belirli bir periyoda göre yükselmesi öngörülmektedir. Kars Barajı cebri boru ve vana işlemleri çalışmaları devam ettiğinden söz konusu baraj test işlem aşamaları sağlanamadan rezervuardaki su kontrolsüz olarak yükselmiştir.
Kars Barajı tamamlandıktan sonra Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan Kars Barajı su yükleme programı gereği, baraj yüklemesinin belirli periyotlara test edilerek sağlanması planlanmıştır.
Kars Barajında kontrolsüz olarak yükselen su, dipsavktan yapılan kontrollü deşarjlar neticesinde hâlihazırda 1.699,20 m kotuna ve 125 milyon m3 depolama seviyesine indirilmiştir. Kars Barajına, mevcut şartlarda Kars çayından gelen su 8 m3 baraj dip savağından Kars Çayına rezervuarı boşaltmak için deşarj edilen su da 25 m3’dür. Kars Barajına giren ve çıkan su dikkate alındığında minimum su alama kotu olan 1.683,00 m kotuna kadar baraj su seviyesini indirmemiz yaklaşık 70 gün sürecektir. Boşaltma işlemine müteakip baraj test aşamaları gerçekleştirilecektir. Aynı zamanda ihtiyaç duyulacak yan sahillerdeki enjeksiyon perdelerin uzatılması ve çevre koruma tedbirleri gibi ilave çalışmaların da maksimum su yüksekliğinden menfi etkilenmemesi için yapılması sağlanacaktır.