14 Mart 2017 tarihinde faal olarak Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un katılımıyla Kars’ın hizmetine açılan, Başkanlığını Burhan Alibeyoğlu’nun üstlendiği Kars İl Meclisi, kuruluşundaki hizmette farkındalık amacının ilkine parmak bastı.
Kars Olay-14 Mart 2017 tarihinde faal olarak Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un katılımıyla Kars’ın hizmetine açılan, Başkanlığını Burhan Alibeyoğlu’nun üstlendiği Kars İl Meclisi, kuruluşundaki hizmette farkındalık amacının ilkine parmak bastı.
Kars’ın kanayan yarası haline gelen ve uzun yıllardır kentin hemen hemen her noktasında görmeye alışık olduğumuz tarihi yapıların bakımsızlığı ve sahipsizliğine dikkat çeken Kars İl Meclis Derneği Başkanı Burhan Alibeyoğlu, yetkilileri bu noktada göreve çağırdı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın talimatları ve Kars Valisi Rahmi Doğan’ın gayretleri doğrultusunda Kars Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan birçok tarihi yapıda Osmanlı Mahallesi Projesi kapsamında gözle görülür derecede çalışmalar yürütülse de tarihi kent Kars’taki birçok yapı kaderiyle ve sorumsuz insanların tahribatıyla mücadele etmeye devam ediyor.
15 Temmuz hain darbe girişiminin gölgesinde kalan ve aynı gün Dünya Kalıcı Miras Listesi’nde yerini alan Ani Örenyeri başta olmak üzere Kars’ın hemen hemen her noktasında bulunan tarihi dokuya dokunacak yetkilileri bir an önce göreve çağıran Başkan Alibeyoğlu, Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan ve birçok kişi tarafından bilinmeyen ‘Beş Camii Kilisesi için bir tek yetkili aranıyor’ dedi.
Beş Camii Kilisesi ve benzer tarihi yapılara yönelik açıklamada bulunan Alibeyoğlu; “Sit kapsamında olan bu tür tarihi yerler korunması lazım ve yasa gereği bir tek taşına dokunmak, dokusunu bozmanın cezası 5 yıl hapis. Bu çok iyi elbette! İyi de peki sahip çıkamamanın, koruyamamanın, ölüme, yıkıma terk etmenin cezası ne kadar.” diye tepki gösterdi.
‘Sahipsizliği iliklerine kadar yaşayan, yalnızlığa itilen bu şehirde bizi sokakları koruyamayan yetkililer nerede? bu çirkin görüntüye göz yumanlara cezai müeyyideyi uygulaması gerekmez mi? Sorusunu yönelten Burhan Alibeyoğlu; “Üzgünüm, çok üzgün. Sözde değil özde sahipsiz şehrin içler acısı durumundan sadece bir tanesidir bu görüntü. Zaten sit alanıdır diyerek modern yapılaşmayı engelleyen zihniyet bu şehre darbe vurmaktan başka hiç bir işe yaramayan zihniyettir. Restorasyonu yapılsa, korunsa, turizme kazandırılsa amenna. Ama onu bırak, bari yıkılması önlense buna da razıyız da maalesef her haliyle, yönüyle sahipsizliğin net görüntüsünü ortaya koyuyor ne yazık ki. Yetkililer neredeler bilmiyorum ama bilinen o ki yani klasik memur zihniyeti. Bilgisayarda ya fal açarlar ya da bir oyun..” ifadelerine yer verdi.