Kars İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 4. Olağan Toplantısı 18/10/2018 tarihinde saat 10:00’da Valilik binası Kar toplantı salonunda Kars Vali Yardımcısı Serhat Karabektaş'ın başkanlığında gerçekleştirildi.
Kars Olay-Toplantıya İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yusuf Bulut, Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tarkan Tarık Kocagöz, İl Ticaret Müdürlüğünden Sertaç Öözeroğlu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyon Temsilcisi Mevlüt Dülger, Hak – İŞ Temsilcisi Fikret Kepenekçi, Kars Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Adem Burulday, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr.Alper Tazegül, İl Özel İdaresinden Vedat Ali Günerkan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Temsilcisi Şerife Sıtka Ertaş ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyon Temsilcisi Yusuf Erdoğdu katıldı.
Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yusuf Bulut tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan “100 Günlük Eylem Planı” kapsamında hayata geçirilen “İşe İlk Adım Projesi” ile “İş’te Anne Projesi” kapsamında kurul üyelerine bilgi verdikten sonra, bilgilendirme sonrası İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında aşağıdaki gündem maddeleri görüşüldü.
1-Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu organı Denetim kurulunca hazırlanan son 3 aylık (Temmuz-Ağustos-Eylül) Toplum Yararına Program, İşbaşı Eğitim Programı ve Kurslara ilişkin denetim raporlarının İ.İ.M.EK. Yönetmeliğinin 13. maddesinin 5. fıkrası uyarınca Kurul onayına sunulması.
2-Yıllık Eğitim Planında yer almayan Arıcılık, Dekoratif Ahşap Süsleme, Müşteri Hizmetleri Temsilcisi ve Ev Tekstil Ürünleri Hazırlama Elemanı mesleğinde kurs başvurusu bulunulduğundan Yıllık Eğitim Planında yer almayan mesleklerin 2018 yılı Yıllık Eğitim Planına dahil edilmesi.
3-Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 18. maddesinde On ve daha fazla personel çalıştıran işletmelerce mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine beceri eğitim yaptırmaları zorunlu olmasına rağmen halen bazı kurumlarca beceri eğitimi yapılmadığı ya da yapmak istenilmediğinden bu kurumlara İdari Para Cezası uygulanmasına yönelik çalışmanın görüşülmesi.
4-3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 18. Maddesine göre beceri eğitimi yapılan işyerinde çalışan öğrencilerinin mezun olduktan sonra, Sanayi ve Hizmet Sektöründe yer almak kaydıyla beceri eğitimi gördüğü staj konusu meslekte başarılı öğrencileri işverenlerinde kabul etmesi halinde Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün Aktif İşgücü Hizmetleri Program içerisinde yer alan İşbaşı Eğitim Programlarından faydalanmasına yönelik bir çalışma yürütülmesine, Bu kapsamda, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce beceri eğitimi yaptıran okul müdürlüklerindeki koordinatörler aracılığı ile işyerlerinden talep toplanması ve Yürütme Kurulunca oluşturulması planlanan alt komisyonunda uygun görmesi halinde İşverenlerin İşbaşı Eğitim Programlarından faydalanabilmesi
5-İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Yönetmeliğinin 11. Maddesinin 2. Fıkrası “Yürütme Kurulu, işletmelerin sektörel düzeyde ihtiyaç duyduğu konular başta olmak üzere il düzeyinde istihdam ve eğitim konularında inceleme ve araştırma yapmak üzere alt komisyonlar oluşturulmasını Kurula önerebilir.” denilmektedir. Bu Kapsamda 7. Madde de Beceri Eğitimi sonrası talepte bulunan ve İşbaşı Eğitim Programlarından faydalanacak işyerlerinin belirlenmesi amacıyla İl Milli Eğitim, Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı çalışanlarından oluşan Alt Komisyonun kurulması önerisi,
6-Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine son yıllarda ilginin azaldığı ve öğrenci sayılarında da önemli düşüşlerin yaşanmakta ve 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında da bazı okullarda öğrenci sayılarında önemli düşüşlerin bulunması nedeniyle bu okullara ilginin arttırılmasına yönelik çalışma yada alınacabilecek tedbirler.