Kars Olay-Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Köye Dönüş Projesi kapsamında hayata geçirdiği Genç Çiftçiler Projesi kapsamında 3 yıl önce İstanbul’dan köyüne dönen Songül Yakın’ın başarılı çalışmaları ve üretime katkısı Vali Türker Öksüz’ü köye götüren sebep oldu.
Songül Yakın 44 yaşında. Evli ve 2 erkek çocuk annesi. Eşi Yakup Yakın (48) 15 yıl İstanbul’da ikamet etti. Eşi bir tekstil fabrikasında işçi olarak çalışan, ev hanımı Songül Yakın yıllarca hem yokluklarla mücadele etti hem de eşinin akciğerlerinden rahatsız olmasının sıkıntısını çekti. 3 yıl öncense kadar çekilen bu sıkıntılar Tarım ve Orman Bakanlığının “Köye Dönüş” projesiyle umuda yolculuğu başlattı. İnternet üzerinden Genç Çiftçiler Projesi’ne başvuran Songül Yakın dua ve umutla beklemeye başladı. Çünkü bu başvuru onların artık son umuduydu. Bir süre bekledikten sonra başvurunun onaylandığını öğrenen Songül Yakın eşiyle istişarede bulunarak köye dönme kararı aldılar.
Geriye dönüş yolculuğu 3 yıl önce başladı. Köylerine gelen aile destekten verilecek olan 6 adet düveyi almak için Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gitti. Burada dağıtılan düvelerini teslim alan Songül Yakın büyük bir sevinçle düveleri kamyona yükleyerek yine dua ve umutla köyünün yolunu tuttu.
Köylerine gelen Yakın ailesi önce kiralık bir ahır ve ev tuttular. Kirayla baş edemeyince de Songül Yakın, bütün ziynet eşyalarını satarak mini bir ev ve ahır yapımına başladılar. 1 yıl sonra kendi evlerine ve ahırlarına kavuşan Yakın ailesi devlet desteği ile aldıkları düvelere gözleri gibi bakmaya başladılar. Gece-gündüz, soğuk-sıcak demeden büyük bir azim ve gayretle düveleri sağlıklı şekilde beslediler. Bir yandan düvelerden süt sağan, peynir yapan aile bu gelirleri çocukların eğitiminde harcarken diğer yandan da sayılarını çoğalttıkları hayvanlarını satarak geçimlerini sağladılar. Şu anda da 9 inekleri olan Yakın ailesi bu sayısı artırmayı ve hayvancılığı geliştirmeyi planlıyorlar.
KÖYE İLK AYAK BASAN VALİ’YE KURBAN KESMEK İSTEDİLERSongül Yakın’ın bu başarısını duyan Vali Türker Öksüz, Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün ile birlikte şehir merkezine 45 kilometre mesafedeki Ermenistan sınırındaki köye giderek aileyi ziyaret etti. Vali Öksüz’ü, köy muhtarı Tekin Çiftçi, Yakın ailesi ve köylüler karşıladı. Bu sırada Vali Türker Öksüz’ün “Köye İlk Ayak Basan Vali” olması sebebiyle kurban kesmek istediler. Vali Öksüz kurbanın kesilmesini istemeyince kurbanlık koç traktörle geri götürüldü. Tekin Çiftçi başta olmak üzere köylüler sık sık “köyümüze ilk ayak basan vali siz oldunuz” sözlerini tekrarladı. 70 yaşındaki Kamber Ali Akbaba da bu konuya değindiği sırada gözleri doldu ve güçlükle konuşarak teşekkür etti.
VALİ TÜRKER ÖKSÜZ’DEN SONGÜL YAKIN’A ÇİÇEK TAKDİMİKars Valisi Türker Öksüz, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü nedeniyle merkez Yalçınlar Köyü'nde Songül Yakın isimli başarılı kadın çiftçiyi ziyaret ederek çiçek takdim etti. Hayvanların bir süre ihtiyacının karşılanması için aileye 1 ton yem hediye eden Vali Türker Öksüz, Songül Yakın’a da 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü nedeniyle çiçek takdim etti. Songül Yakın’a bu azimli ve başarılı çalışmasından dolayı teşekkür ederek kadınların bu başarılarla aile bütçelerine katkı sunmalarının önemli olduğunu belirtti. Songül Yakın’ın eşi Yakup Yakın da Vali Öksüz’e teşekkür ederek “Eğer Devletin desteği olmasaydı köyümüze dönemezdik” dedi.
Vali Öksüz, “Bizim en önemli gücümüz üretim. Nerede olursak olalım üretmeyi başarabilirsek gelişmiş ve kalkınmış bir bölge veya ülke olabiliriz. Kadınlarımız da bu süreçte çok önemli bir rol oynuyor. Yani hep evinde; bir yandan çocuğuyla meşgul, evinin düzeniyle, evin işiyle meşgul ama bir yandan da hayvancılık yapıyor, tarım yapıyor, sebze ve meyve yetiştiriyor, buğday yetiştiriyor, hayvanına bakıyor. Hayvandan süt üretiyor, peynir yapıyor. Tüm bunlar elbette ki çok büyük ve çok önemli bir gayret. Dolayısıyla Songül hanımı kutluyorum; ülkemizin üretimine yaptığı katkıdan dolayı. Başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Vali Öksüz ayrıca, “2016-2018 yılları arasında uygulanan Genç Çiftçi Projemiz vardı. Kars’ta 698 çiftçimiz faydalandı. Bu önemli bir rakam ama daha güzeli bunun yüzde 69’u kadın çiftçimiz. Dolayısıyla bu oranın kadınlarımızda yüksek olması ayrı bir sevinç kaynağıdır. Yeter ki vatandaşımız köyüne dönsün, burada üretim yapsın. Amacımız vatandaşımızı bulunduğu yerde doyurmaktır. Doyurursak ülkemiz topyekün kalkınmış olur.” diye konuştu.
Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün ise burada asıl özel olanın kadın çiftçinin 6 hayvanını üretim 15 hayvana çıkarması olduğunu belirterek “Ben bu manada bu bayan çiftçimizi tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Songül Yakın ise “Genç Çiftçi Projesinden 6 hayvan aldım. Bundan önce İstanbul’da yaşıyorduk. Cumhurbaşkanımızın projesiyle başvurduk ve kabul edildi. Hayvanlarımızı aldık şu anda köydeyiz, üretiyoruz, çoğaltıyoruz, memnunuz. Vali beyi buraya getirecek kadar ürettiysek ve memnun bıraktıysak ne mutlu bize.” ifadelerini kullandı.