KARSHaber Girişi : 14 Mayıs 2020 22:53

Kars'ta Şeker Pancarı Ekimi Devam Ediyor

Kars'ta Şeker Pancarı Ekimi Devam Ediyor
Kars'ta şeker fabrikasında şeker imalatı için pancar yetiştiren üreticiler şeker pancarı ekimine devam ediyor.
Kars'ta Şeker Pancarı Ekimi Devam Ediyor

Kars Olay-Kars Şeker Fabrikası Ziraat müdür yardımcısı Şahin Şahin Kars'ta şeker pancarı ekimin devam ettiğini ve önümüzdeki hafata içerisinde planlanan tüm ekimlerin tamamlayacağını dile getirerek; "Biz ekime aslında 10 Nisanda başladık. Bilindiği üç tane bölgemiz var Iğdır bölgesinde Ekimine 10 Nisan’da başladık ekilen pancarların tamamına yakını çıktı. Akyaka ve merkez bölgelerimizde ekimimize başladık, Akyaka bölgesinde 17 Nisan itibariyle ekime başlamıştık, 19 Nisanda da merkezde ekime başlamıştık. Bir kısım pancarımız ekildi daha sonra yağışlar başladığı için yaklaşık 10 günlük bir süredir ekim yapamadık, erken ekilen pancarlarımızın birçoğu çıktı, geçtiğimiz günlerde don riski oldu fakat şuana kadar dondan dolayı herhangi bir etkilenme söz konusu olmadı." dedi.

 

Kars Merkez’in şeker pancarı ekiminde henüz geç kalmadığını belirten Şahin: “Geçmiş yıllarla karşılaştırdığımız zaman şuanda yapılan ekimler dahi erken ekim, biz yağış öncesi özellikle çiftçime pancar ektirdik, çünkü erken ekimin birçok faydası var, verimden şeker oranına kadar bizim Kars bölgesinin iklim özelliğinden dolayı pancarın yetişme süresi kısıtlı olduğu için bu yüzden de verim ve kalitede bir takım zayıflık meydana gelebiliyor, bu vejetasyon dönemini ne kadar uzatabilirsek o kadar pancar verimi artacağı için biz özellikle don olayından da etkilenmemek için en uygun zamanda pancar ekimini başlatmak istiyoruz. Bu yıl yağışların ve donun kısmen etkisi oldu fakat araya giren yağışlar engellese de şuan ki ekimimiz ekim tarihi olarak uygun bir zamandır.” söyledi.

 

KARS’TA 18 BİN DEKAR ŞEKER PANCARI EKİLECEK
Kars’taki pancar üreticisiyle yapılan sözleşemeye göre Kars’ta bu sene 18 bin dönüm şeker pancarı ekimi yapılacağını söyleyen Kars Şeker Fabrikası Ziraat müdür yardımcısı Şahin Şahin; “ Pancar üreticisiyle yaptığımız sözleşmeye göre, yaklaşık 18 bin dekarlık bir ekim bekliyoruz. Şuana kadar yaklaşık yüzde elli ekim yaptırdık geriye kalanı ise bu bir hafta içerisinde ekimi yapılarak bütün ekimin bitmesini bekliyoruz.” dedi.

 

DOĞU İLLERİNE YÜZDE ONLUK TEŞVİK PİRİMİ
Doğu İllerine Yüze onluk teşvik pirimi getirildiğini vurgulayan Şahin; “Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi olarak, Doğu illeri olan Kars, Ağrı ve Erciş fabrikasında pancar üretimini teşvik etmek amacıyla yüzde onluk pancar üretimi teşvik pirimi getirildi. Şeker pancarı tohumdan haşatına kadar tüm dönemlerde çiftçinin desteklendiği bir sözleşmeli üretim modeliyle ürettiriliyor. Ekim için çiftçi dilerse şeker pancarının tohumunu veriyoruz, daha sonra gübresi bakım döneminde bakım avansı, sulama döneminde sulama avansı ve söküm döneminde söküm avanslarını veriyoruz.  Yani üreticinin cebinden herhangi bir para çıkmadan üretici pancarını üretip bize teslim ediyor, bizden aldığı avanslar düşüldükten sonra da üreticinin geriye kalan parası, pancarını son teslim ettiği tarihten itibaren iki ay içerisinde hesapları üreticiye ödeniyor. Yani pancar toprağa düşüğü anda biz o pancarı satın almış oluyoruz. Çiftçimiz tarlasını ekecek, tekniğine göre ekimini yapacak, bakımını yapacak, sulamasını yapacak, sökümden sonra zaten pazarı hazır. “ dedi.

 

NAKLİYE DESTEĞİ DE VAR, ÇİFTÇİ PANCARIN KÜSBESİNİ ALABİLİYOR
Kars Şeker Fabrikası Ziraat müdür yardımcısı Şahin Şahin tarladan hasat ettiği pancarı fabrikaya getirmesi durumunda nakliye bedelinin de ödendiğini dile getirerek: “Biz çiftçinin nakliye bedelini ödüyoruz. Tarladan hasat ettiği pancarı direk fabrikaya getirmesi durumunda biz çiftçiye nakliye bedelini ödüyoruz. Ayrıca bize taahhüt etmiş olduğu şeker pancarının yüzde on yedisi oranında da çiftçimize küspe veriyoruz. Bu küspenin parasını ister dilerse hesabına para olarak aktarıyoruz, çiftçimiz yok hayvancılık yapıyorum küspe istiyorum derse de küspesini kendisine veriyoruz, bu küspe ve nakliye desteğini bedelsiz olarak veriyoruz.” söyledi.

 

ÇİFTÇİ ÜÇ YILDA BİR AYNI TARLAYI EKEBİLİYOR
Pancar hastalık ve zararlılarının aynı yerde ekim durumunda artmasından dolayı ve tarla yorgunluğundan dolayı üç yılda bir aynı tarlanın ekilmesinin gerektiğini vurgulayan Şahin; “ Çiftimiz üç yılda bir aynı tarlaya şeker pancarı ekebilir münavebe uyguluyoruz, bunun da sebebi pancar hastalık ve zararlılarının aynı yerde ekim durumunda artması, ikinci sebebi de münavebe tarlada sürekli yenilenmeye sebep olur tarla yorgunluğu meydana gelmez verim artık hem pancar öncesi hem de pancar sonrası ve hem de pancarın ekildiği dönemde verim ve kalite artışı olur. Yine Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim şirketi olarak bu yıl hububat sözleşmesine de başladık, bundan sonraki yıllarda daha etkili bir şekilde üreticinin üretmiş olduğu arpayı buğdayı ve dane mısırı da bir sözleşmeyle almayı da düşünüyoruz.“ diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.