Vali Türker Öksüz'ün talimatları tarihi yapıyı kurtaracaktır.
Kars Olay-Kars’ta tarihin yeniden yazıldığı köprünün köşe taşları Arpaçay’dan ne zaman getirilecek. Eski Ardahan yolu, Dere içi mevkiinde, Kars Çayı üzerinde ve Kars Kalesi’ne çıkış güzergâhında bulunan ve Albay Lake Köprüsü olarak bilinen Taş Köprünü bakım ve onarımı Kars Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılıyor. 19. yüzyılda bazalt taştan 3 gözlü olarak inşa edilen Taş Köprü’nün restorasyonu Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün 2019 yılı yatırım programına alındı. Restorasyon ihalesi yapılan Taş Köprü, orijinaline sadık kalacak şekilde restore ediliyor.
1853-1855 yılları arasında yapılan bu köprü tabyaları birbirine bağlayıcı özelliği mevcuttur. İlk önce tahta dubalarla yapılan bu köprü daha sonra İngiliz Subayı Mühendis Albay Lake tarafından mühendislik mimarisi olarak yaptırıldı. Tarihi köprü de şuanda yürütülmekte olan restorasyonda sona gelindi. Ancak köprü her ne kadar restore edilse de bir yanı hep eksik kalacak. Köprünün giriş ve çıkış bölümlerinde dört adet "Köşe Taşları" bulunmaktaydı. Şimdi o taşlardan sadece iki tanesi yerinde duruyor diğer ikisi ise Arpaçay ilçesinde, ilçe meydanında bulunmakta. Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından defalarca resmi yazışmalara rağmen taşların Arpaçay ilçesinden getirilemediği öğrenildi. Umarız köprü tamamlandığında Vali Türker Öksüz'ün talimatları doğrultusunda köprünün taşları Arpaçay ilçesinden alınıp hak ettiği yere getirilir.
2. Taş Köprü Hakkında Kısa Bilgi
Kars çayının dere içi kısmında çay üzerinde 1855 tarihinde yapılan Osmanlı-Rus savaşlarından önce Kars'a gelerek Kars tabyalarının yapımında da görev alan İngiliz subayı Mühendis Albay Lake tarafından üç tonoz kemerli olarak yaptırılan köprünün tamamı düzgün kesme bazalt taşından yaptırmıştır. 2. Taş Köprü Tescil edilerek koruma altına alınmıştır.
Kaynak: Kars Pusula