KÜLTÜR-SANATHaber Girişi : 01 Nisan 2018 12:34

Merhum Murat Çobanoğlu Mezarı Başında Anıldı

Merhum Murat Çobanoğlu Mezarı Başında Anıldı
Karslı halk ozanı Murat Çobanoğlu ölümünün 13'ncü yılında mezarı başında anıldı.

Kars Olay- Karslı Halk Ozanı Murat Çobanoğlu Asri Mezarlık'ta ölümünün 13. yıl dönümünde mezarı başında anıldı. Düzenlenen programa Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Mahmut Karakaş, halk ozanları ve vatandaşlar katıldı.

Murat Çobanoğlu'nun mezarı başında kuranı kerim okunmasının ardından, karanfiller bırakıldı.

Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Çobanoğlu’nun sadece Kars’ın değil Türkiye’nin ozanı olduğunu ve aşıklık kültürünü dünyaya tanıttığını söyledi. 

Karaçanta; "Değerli hemşehrimiz Murat Çobanoğlu'nun ölümünün 13. Yılında mezarı başında bulunmaktayız. Değerli aşıklarımız ozanlarımı kültürümüze ışık tutanlarımızdır. Onlar sazlarıyla sözleriyle kamuoyuna daha iyi aydınlatan değerlerimizdir. Bu vesile ile Murat Çobanoğlu’na Allah'tan rahmet ve tüm Kars halkına başsağlığı diliyorum. Bilindiği üzere Murat Çobanoğlu yalnız Kars’ta değil bizi ve ülkemizi Avrupa’da İran’a kadar vermiş olduğu konserlerle yapmış olduğu atışmalarla her alanda başarılarla temsil eden değerli bir ağabeyimiz. Bugün aramızda bulunan halk ozanlarımızın büyük çoğunluğu yine üstat Murat Çobanoğlu’nun öğrencileridir, öğrencileri de Murat Çobanoğlu’ndan aldıkları görevi başarı ile sürdürmeye çalışıyorlar kendilerine şükranlarımı arz ediyorum." dedi.

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Aşık Murat Çobanoğlu'nun ölümünün 13. yılı münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

Başkan Karaçanta'nın yayınladığı mesaj şöyle:“Ozanlarımız Kültürümüze büyük ışık tutmuş, büyük hizmetleri olmuştur. Murat Çobanoğlu 1966 yılından başlayarak sürekli olarak Konya Aşıklar Bayramına katıldı. Artvin, Konya, Erzurum’da yapılan yarışmalarda dereceler aldı. Özellikle atışma dalında başarı gösterdi. Sık sık radyoda ve televizyonda ­değişik konularda­ söyledi. Saza egemenliği, ulusal duygularının güçlülüğü ve kendine özgü sesiyle ilgi çekti.

Yurt içinde ve dışında düzenlenen bazı şenliklere katıldı. Aşıklık geleneğinin bir parçası olan türkülü hikâyeler anlatma konusunda da başarılı örnekler veren Çobanoğlu, kendi türkülerinin yanı sıra usta malı türküleri de genç kuşaklara aktarmaktadır.

Türkiye’nin her yerinde bilinen, tanınan Çobanoğlu yıllarca radyo programları yaptı. Halk edebiyatı ve aşıklık geleneği üzerine çeşitli seminerler verdi. Şiirleri çeşitli dergilerde yayımlandı. Türkiye dışında, Avrupa'dan İran'a dek birçok ülkede konserler verdi, yarışmalara katıldı. Kökeni, Orta Asya'daki Baksı geleneğine dayanan aşıklık, Türklerin inancı olan Şamanizm'den izler taşır.

Halk ozanları, toplumun değerlerini kuşaklar boyu tanıtmakta önemli aracı olmuş ve bunları kalıcı kılmışlardır. Halk ozanlarının doğaçlama saz çalıp türkü söyleme yetenekleri vardır. Halk ozanı veya âşık, Anadolu'da toplumun öncüsü olmuş bir gelenek, halka mal olmuş bir kültürdür. Yaşamını halkla birlikte idame ettiren ozan, sazıyla sözüyle halkın sesidir. Toplumdaki olumlu ya da olumsuz gelişmeler, ozanın sazına, sözüne ve sesine konu olur.”

Başkan Karaçanta; ülkemize hizmet eden, yıllarca radyolarda ve televizyonlarda programlar yaparak türküleri dilden dile dolaşan, arkasında unutulmaz eserler bırakan Devlet Sanatçısı merhum halk ozanı Aşık Murat Çobanoğlu’nu vefatının 13. yıldönümünde rahmetle ve saygıyla andığını ifade etti.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.