Kars’ın Selim ilçesinde ikamet eden Kafkas Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Makine teknikeri Gıyasettin Güneş’in; akarsulardan daha etkili ve verimli enerji üretimi elde edilmesi için 4 yıl önce hazırladığı su turbuni projesi Türk Patent Enstitüsü’nden pa
Kars Olay-Her geçen gün büyüyen ve gelişen ülkemizde yeni projelerde bir bir hayata geçiriliyor. Bu projelerin aynı zamanda de yerli üretim olması ilgiyi daha da artırıyor. Her alanda dünya devletlerinin büyük bir ilgiyle izlediği ülkemizdeki bu gelişmeler istidam sorununu da çözdüğü gibi katma değere de büyük fayda sağlıyor. Ülkemizde yine rüzgar enerjisinin konuşulduğu son zamanlarda akarsulardan da verimli enerji üretiminin yaygınlaştırılması için makine mühendisleri yıllardır kafa yoruyor. Bunlardan biri de Kars’ta ikamet eden Gıyasettin Güneş. Güneş tam 4 yıldır akarsulardan daha etkili ve verimli enerji üretimi için su türbini projesi hazırladı. Türk Patent Enstitüsü de bir yıl önce patenti onayladı. Güneş şimdilerde projenin tanıtımı için büyük bir çaba harcarken bir yandan da projenin ülke ekonosine kazandırılması için girişimlerde bulunuyor.
Gıyasettin Güneş, “Ülkemizin ekonomik büyümesi artıkça enerjiye olan ihtiyacı doğru orantıda ve çok daha fazla miktarda artmaktadır. Bu enerjinin milli ve yerli teknolojiler kullanılarak maliyeti düşük bir şekilde karşılanmalı bu sayede toplum olarak güçlü ekonomiye sahip olabiliriz. Patentli türbinin üretiminden satışından ve kurulan hidroelektrik santrallerinden çıkan enerji satışından büyük miktarlarda ekonomik gelir elde edilebilinir.” dedi.
PROJENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Güneş projenin teknik özellikleriyle ilgili şunları söyledi:
“Proje hidrolik su türbini olup daralan kanal, 8 cep 8 kanat, iç sekizgen, rulmanlar, ayaklık, şaft, kasnaklar veya redüktör, jeneratör ve enerji düzenleyicilerden oluşur.
Türbin; Su daralan kanaldan basıncı artıp üst kısımdaki kanada çarparak ilk cebe giriş yapar suyun çarpması ve ceplere dolmasıyla türbin harekete geçer. Dönen türbin ikinci kanada çarparak cebi doldurur sürekli bu şekilde dönen türbin tasarımından dolayı aynı anda 3 cebinin dolu olması sağlanır. İç sekizgen suyu şaft merkezinden uzak tutarak cep ağırlık merkeziyle şaft merkezi arasında daha fazla tork ve potansiyel enerji olmasını sağlar aynı zamanda dolu ceplerin salınım yapmasını engelleyerek dayanıklılık katar.”
EKONOMİYE KATKISI
Güneş, türbinin ulusal ve uluslararası bazda gelişmeye katkısının ne olacağı konusunda da şu açıklayamı yaptı:
“Akarsular türbine dökülünce türbin suyu hızlı bir şekilde değil depolayarak ve taşıyarak suyunu terk edecek bundan dolayı türbine daha fazla su etki etmiş olacak. Türbin ölçeği büyüdükçe kot, aralık, uzaklık mesafeleri artığından ceplere girecek olan su, potansiyel, şaft ve cep ağırlık merkezlerin mesafeleri de artığından tork kuvveti artacak. Kanaldan gelen, aynı su miktarıyla rakiplerine oranla daha fazla enerji üretmiş olacak. Zamanla teknolojisi ilerleyen türbin deniz dalgasında da kullanılabilir. Deniz dalgası sayesinde çalışacak olan su pompaları deniz suyunu 20-25 metre denizden yükselterek deniz kıyısına pompalar bu yükseklikte bir havuz oluşturularak biriktirilen su bizim tasarımımız olan su türbinine iletilir. Burada ölçek büyük olduğundan daha verimli enerji üretimi sağlanmış olunur birleşik krallıkta bu sistem kullanılmakta ancak eski teknoloji olan su türbinleri ile denizden gelen suyla bu şekilde enerji üretile bilinirse çevreye zarar vermeden denizden yüksek verimle enerji üretimi gerçekleştirile bilir.”
BAKAN ALBAYRAK’TAN DESTEK İSTEDİ
Güneş ayrıca, tüm bunların hayata geçirilmesi için bu projenin desteğe ihtiyacının olduğunu da belirterek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’tan destek beklediğini ifade etti.
Güneş, “Bu projeyi tabi ki tek başıma yapamam. Buradan sayın bakanımız Berat Albayrak beyefendiye de seslenmek istiyorum. Hem teknik hem de ekonomik açıdan bize destek olmasını bekliyoruz. Çünkü bu proje tüm ülke geneline faydası olacak bir projedir. Milli tasarımlarla milli projelerle ülkemiz daha da büyüyecek. Buz burada sadece hidroelektrik santrali kurup elektrik enerjisi satmayacağız. Buz burada daha güçlü mekanik kuvvet ede edeceğimizden dolayı daha fazla enerji üretmiş olacağız. Aynı miktardaki su diğer türbinlere döküldüğünde onlar bir üretiyorsa biz iki üretebilirsek bizim projemiz onlarınkinden daha faydaıl olacaktır. Böylelikle daha cazip olacak. böylelikle daha eski olan, patentleri 50 yıl önce alınmış olan türbinleri söküp yerine bizim patentini aldığımız bu projeyi hayata geçireceklerdir. Böylelikle isdihdam artacak, bir fabrika kurulabilir ve orada turbin, jeneratör ve redüktör üretilebilir. Bu şekilde ülke ekonomisine fayda sağlamış oluruz.” dedi.
OKULLAR: Gazi Ahmet Muhtar Paşa Meslek Lisesi Makine,
Kafkas Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Makine,
Anadolu Üniversitesi İşletme Lisans – KAFKAS HABER AJANSI