KARS Düzenleme Tarihi : 06 Temmuz 2020 14:01 Haber Girişi : 06 Temmuz 2020 14:06

Vali Öksüz 'Olmazsa Olmazımız Susuz Köyün Kalmamasıdır'

Vali Öksüz 'Olmazsa Olmazımız Susuz Köyün Kalmamasıdır'
Kars Valisi Türker Öksüz’ün Başkanlığında Merkez İlçe ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği Olağan Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

Kars Olay-Kars Valisi Türker Öksüz, Merkez İlçe ve Köylerine Hizmet Götürme Birliğinin 2020 1’inci Dönem Olağan Meclis Toplantısına başkanlık ederek merkeze bağlı köy muhtarları ile bir araya geldi.

 

Kars Valisi Türker Öksüz, Halk Eğitim Merkezi Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan meclis toplantısının Koronavirüs tedbirleri nedeniyle gecikmeli olarak bugün yapıldığını belirterek, 2019 ve 2020 yılı içerisine Kars merkez köylerinde yapılan ve yapılacak yatırımlar hakkında bilgi vererek temel amaçlarının tüm köylerde yaşayan vatandaşların refah düzeyinin arttırılması olduğunu söyledi.

 

Vali Türker Öksüz, köy muhtarlarına, içme suyuna sahip köylerin, içme suyu olmayan komşu köylere su vermesi konusunda uyarıda bulunarak muhtarların alışıla gelmiş bir şekilde “Köylü müsaade etmiyor” gerekçesinin arkasına sığınmamalarını istedi.

 

Devletin amacının köylerdeki refah düzeyinin artırılması olduğunu vurgulayan Kars Valisi Türker Öksüz, köylerdeki refah düzeyinin artırılmasının yolunun ise alt yapının iyileştirilmesinden geçtiğini belirterek: “Köylerdeki yol, içme ve sulama suyu, kanalizasyon ve diğer sosyal tesislerimiz ne kadar gelişkin olursa, refah düzeyimiz de o kadar yüksek olur. Vatandaşlarımız da bir o kadar rahat ve huzurlu yaşar. Bunun için de bazı planlar yapıyoruz ve belli bir plan ve program çerçevesinde çalışıyoruz. Bu çalışma prensiplerimizde bazı önceliklerimiz var. Öncelikle içme suyu yetersizliği olan köylerimizde ilave kaynak bularak su yetersizliğini gidermeyi amaçlıyoruz. Tabi ki bizim için olmazsa olmaz susuz köyün olmamasıdır. Mutlaka susuz köylerimizi suya kavuşturmak istiyoruz. Kaynak arayışlarında bulunuyoruz, sondajlar yapıyoruz. Ama bu konuda sıkıntılar yaşıyoruz. Zaman zaman bazı köylerimizdeki içime suyu sorununu çözmek için bir komşu köy veya yakın bir köyde içme suyu kaynağı buluyoruz. Ama o kaynağı komşu köyler arasındaki itilaflar nedeniyle diğer köye getirmek mümkün olmuyor. Değerli muhtarlarımız, şunu açıkça ifade etmek istiyorum ki, su hayat kaynağıdır, susuz yaşam mümkün değildir ve bu konuda her birimizin sorumluluk alması lazım. ‘Köylü müsaade etmiyor’ gerekçesinin arkasına hiç birimiz sığınmamayız. Her konuda böyle bir mazereti anlayabilirim ama su konusunda böyle bir mazeret olmaz. Yanı başınızda içme suyu olmayan bir köy var ama sizin içme suyunuz var. Size bu içme suyu fazlasıyla yetiyor ve artıyor. Ama fazla gelen suyu, komşu köyünüze vermek bana göre en büyük ve kutsal bir görevdir. Komşularımızı da içme suyuna kavuşturmak görevimiz olmalıdır. Bu sudan her kesin sahiplenmesi doğal bir haktır. O vatandaşlarımızın bir suçu yok. Bir köyün sınırları içerisinde su kaynağı olmayabilir. Sondajdan netice alamayabiliriz. Ama komşu köyde su varsa bu suyun içme suyu olarak suyu olmayan komşu köye de verilmesi hepimizin görevi olmalıdır. Bu konuda siz muhtarlardan destek istiyorum. Bazı köylerimizde maalesef bu sorunu yaşıyoruz. Geçmişten de kaynaklı bir takım gerekçelerle içme suyu sıkıntısı olan köylerimizi maalesef suya kavuşturamıyoruz. Biz Valilik olarak bütün kurum ve kuruluşlarımızla birlikte bu köylerimizin içme suyu sıkıntısını gidermek için fedakârlık yapmaya hazırız. Finansman sağlarız, kaynak buluruz. Ödeneğimizi artırarak mutlaka susuz köyleri suya kavuşturalım, yazıktır, günahtır. Özellikle bunun altını çiziyorum ve sizlerden yardım bekliyorum. Biz valilik olarak köylerimizin içme suyu şebeke ve kaynaklarının da bakım ve onarım işlerini de yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

2019 yılında yapılan çalışmalarla ilgili olarak bilgi veren Vali Öksüz; 2019 yılı KÖYDES yatırım programı kapsamında Kars Merkez İlçe ve Köylerine Hizmet Götürme Birliğine 7 milyon 328 bin TL ödenek tahsis edildiğini ve bu ödeneğin 13 adet köy içi kilit parke taşı, 5 adet sanat yapısı (menfez) ve 1 adet BSK asfalt, 13 adet içme suyu, 1 adet atık su, 10 adet taziye evi yapımında kullanıldığını söyledi.

 

Vali Öksüz, 2020 yılında KÖYDES yatırım programı kapsamında Kars Merkez İlçe ve Köylerine Hizmet Götürme Birliğine 7 milyon 328 bin TL ödenek tahsis edildiğini ve bu ödeneğin; 2020 yatırım programına alınan 21 adet köy içi kilit parke taşı, 4 adet sanat yapısı (menfez), 18 adet içme suyu yapımında kullanılacağını söyledi.

 

Vali Türker Öksüz, Koronavirüs salgının tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi ve Kars’ı da tehdit etmeye devam ettiğini belirterek, köy muhtarlarını salgın konusunda duyarlı olmaya davet etti. Sayın Valimiz, muhtarların öncelikli olarak büyük şehirlerden köylerine gelen vatandaşları takibe almalarını ve bu konuda halkı uyarmalarını isteyerek, salgın riskinin devam ettiğini, köylerde düğün, nişan ve toplu etkinliklerin yapılmaması noktasında muhtarlara uyarılarda bulundu.

 

Toplantıda muhtarların köylerindeki sorun ve isteklerini de dinleyen Kars Valisi Türker Öksüz, sorun ve taleplerin incelenmesi ve çözümü için ilgili kurumlara talimatlarda bulundu.

 

Toplantı, Merkez İlçe ve Köylerine Hizmet Götürme Birliği Encümen seçiminin ardından sona erdi.

 

Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Tahsin Aksu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Yiğit, Kaymakam Adayı Emre Yeşil ile köy muhtarları katıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.